Araştırma Makalesi

TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE 'VİRAL' VE 'MEME' KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA

Cilt: 8 Sayı: 14 30 Aralık 2023
PDF İndir
EN TR

TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE 'VİRAL' VE 'MEME' KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA

Öz

Bu çalışmanın amacı meme ve viral kavramlarını Zygmunt Bauman’ın ‘tüketiciler toplumu’ kavramı perspektifinde bir yeniden okumaya tabi tutmaktır. Böylece kavramlar hermenötik bir yöntemle yeniden okunarak birçok farklı açıdan ele alınmıştır. Viral ve meme içerikler üretildiği noktada tüketilen ve üreticisini şimdiki zamanda tüketiciye dönüştüren bir işleyişe sahiptir. Siber tüketiciler toplumunda iletişim, tüketim ve doyuma ulaşmak gibi eylemlerin arasındaki mesafenin kısalması ya da yapısal olarak iç içe geçmesi gibi birtakım sorunları beraberinde getirmektedir. Bu toplumsal formasyonda iletişim anlamdan ve bağlamdan ziyade doğrudan enformasyona odaklanmaktadır. Bağlamdan koparılmış bilgi sadece sayısal bir değere indirgenerek enformatikleştirilmiştir. Viral ve meme bu enformatikleştirmenin en yeni örneklerini teşkil etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bauman, Z. (1999). Çalışma, tüketicilik ve yeni yoksullar. (Çev.Ümit Öktem). İstanbul: Sarmal Yayınevi.
  2. Bauman, Z. (2020). Akışkan hayat. (Çev. Akın Emre Pilgir). İstanbul: Ayrıntı Yayınları
  3. Bauman, Z. (2023). Tüketici hayat. (Çev. Kübra Oğuz). İstanbul: Tellekt.
  4. Eagleton, T. (2011). Postmodernizmin yanılsamaları. (Çev. Mehmet Küçük). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  5. Goffman, E. (2014). Günlük yaşamda benliğin sunumu (Çev. Barış Cezar). İstanbul: Metis.
  6. Han, B. C. (2021). Ritüellerin yok oluşuna dair günümüzün bir topolojisi. (Çev. Çağlar Tanyeri). İstanbul: İnka Kitap.
  7. Han, B. C. (2022). Enfokrasi dijitalleşme ve demokrasinin krizi. (Çev. Mustafa Özdemir). İstanbul: Ketebe Yayınları.
  8. Harvey, D. (1997). Postmodernliğin durumu kültürel değişimin kökenleri. (Çev. Sungur Savran). İstanbul: Metis Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

29 Aralık 2023

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

18 Eylül 2023

Kabul Tarihi

24 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA
Şimşek, D. C. (2023). TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE ’VİRAL’ VE ’MEME’ KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA. Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(14), 316-328. https://izlik.org/JA92YP82MJ
AMA
1.Şimşek DC. TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE ’VİRAL’ VE ’MEME’ KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA. ASOBİD. 2023;8(14):316-328. https://izlik.org/JA92YP82MJ
Chicago
Şimşek, Dursun Can. 2023. “TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE ’VİRAL’ VE ’MEME’ KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA”. Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 (14): 316-28. https://izlik.org/JA92YP82MJ.
EndNote
Şimşek DC (01 Aralık 2023) TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE ’VİRAL’ VE ’MEME’ KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA. Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 14 316–328.
IEEE
[1]D. C. Şimşek, “TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE ’VİRAL’ VE ’MEME’ KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA”, ASOBİD, c. 8, sy 14, ss. 316–328, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92YP82MJ
ISNAD
Şimşek, Dursun Can. “TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE ’VİRAL’ VE ’MEME’ KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA”. Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8/14 (01 Aralık 2023): 316-328. https://izlik.org/JA92YP82MJ.
JAMA
1.Şimşek DC. TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE ’VİRAL’ VE ’MEME’ KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA. ASOBİD. 2023;8:316–328.
MLA
Şimşek, Dursun Can. “TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE ’VİRAL’ VE ’MEME’ KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA”. Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 8, sy 14, Aralık 2023, ss. 316-28, https://izlik.org/JA92YP82MJ.
Vancouver
1.Dursun Can Şimşek. TÜKETİCİLER TOPLUMU PERSPEKTİFİNDE ’VİRAL’ VE ’MEME’ KAVRAMLARI HAKKINDA BİR YENİDEN OKUMA. ASOBİD [Internet]. 01 Aralık 2023;8(14):316-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92YP82MJ

ISSN: (online) 2602-2567