Araştırma Makalesi

KİME/NEYE, NİÇİN VE NASIL İTAAT EDİYORLAR? GENÇLERİN İTAAT ALGISI VE DİN ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA

Sayı: 9 29 Haziran 2021
PDF İndir
EN TR

KİME/NEYE, NİÇİN VE NASIL İTAAT EDİYORLAR? GENÇLERİN İTAAT ALGISI VE DİN ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA

Öz

Türkiye gibi yoğun genç nüfusa sahip ülkelerde, gençlik çalışmaları ayrı bir önem arz eder. Bu kesimi çeşitli yönleriyle tanımak ve anlamak daha isabetli gençlik politikaları oluşturmak açısından elzemdir. Toplumsal hayatın devamı ve düzeni mevcut sosyo-kültürel normlara ve satandartlaşmış davranış kalıplarına uymakla mümkündür. İtaat, sosyal hayatın aile, eğitim, hukuk, siyaset ve din gibi kurumlarında etkili olan bir olgudur. İnsanlık tarihi boyunca, hayırlı bir evlat, başarılı bir öğrenci, üretken bir memur ve iyi bir vatandaş olmak, itaatkâr olmakla ilişkilendirilmiştir. Toplumumuzun kültürel ve geleneksel kodları da böyledir. Tarihi tecrübemiz, itaatin erdem sayılıp ödüllendirildiği, itaatsizliğin ise erdemsizlik addedilip cezalandırıldığına işaret eder. Sosyal genetiğin itaati tasvip eden yaklaşımı ile modernitenin bireysellik, özgürlük ve rasyonelliği teşvik eden çağrıları arasındaki gençler nasıl bir itaat algısına sahipler? Neye/kime, niçin ve nasıl itaat ediyorlar? Tüm bunlarda dinin etkisi nedir? Araştırma esnasında bu sorulara cevap bulmaya çalıştık. Araştırmanın ana parametreleri olan din ve itaat, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki yaklaşımla sunulmuştur. Teorik kısımda belge tarama tekniği, uygulamalı kısımda ise tasvir metodu tekniklerinden mülakat tekniği kullanılmıştır. Teorik çerçeve, itaat olgusuyla ilgili kavramsal ve kuramsal bilgileri içermektedir. Din bağımsız değişken olarak kurgulandığından, bu açılardan ele alınmamıştır. Uygulamalı kısımda ise, İstanbul’daki devlet ve vakıf üniversitelerinin farklı bölümlerinde okuyan gençlerin, hem dinle ilgili tutum ve davranışları, hem de itaat algıları araştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adorno, T. W.-Else Frenkel T. (E.T. 27.02.2021). The Authoritarian Personality. http://www.ajcarchives.org/AJC_DATA/Files/AP1.pdf.
  2. Adorno, Theodor W (2013). “Boyun Eğme”. (Çev. Kaya Şahin). Defter Dergisi, C. 12, S. 37, s. 134-139.
  3. Akdemir, Furat (2013). “Kur’an’da İtaat Kavramı ve Peygambere İtaatin Mahiyeti”. Kelam Araştırmaları, C. 11 S. 1, s. 425-442.
  4. Alain (1999). Politika. (Çev. Birol Emil). İstanbul: Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.
  5. Alper, Mahir (2001). “İtaat”. İslam Ansiklopedisi. C.23. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, s. 444-445.
  6. Arendt, Hannah (1977). Eichmann In Jerusalem. United States of America: Penguin Books.
  7. Arslantürk, Zeki (2011). Uygulamalı Sosyal Araştırma. İstanbul: Çamlıca Yayınları.
  8. Artan, İnci Erdem (2005). Üniversite Gençliği Değerleri: Korkular Umutlar. İstanbul: Tesev Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

21 Nisan 2021

Kabul Tarihi

18 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Odabaşı, F. (2021). KİME/NEYE, NİÇİN VE NASIL İTAAT EDİYORLAR? GENÇLERİN İTAAT ALGISI VE DİN ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA. Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9, 33-81. https://izlik.org/JA94KW39TB

ISSN: (online) 2602-2567