ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ
Öz
Kadın, çalışma hayatında her zaman geri planda kalmaktadır. Bu durum toplumda normal bir durum gibi kabul edilmektedir. Hizmet sektöründe kadın çalışanlara olan talep oldukça fazladır. Bu durum işverenler için farklı nedenlere bağlansa da genel olarak nitelikli çalışan sıfatından ziyade görsel-fiziksel görüntüye dayanmaktadır. Daha çok insan ilişkilerini zorunlu kılan işlerde meydana gelen bu durum, zaman içerisinde mahremiyet sınırlarında değişimlere sebep olmuş ve zaman içerisinde meşrulaştırılmıştır. İşgücü piyasasında kadınlara yönelik dayatılan bazı prosedürler, kadınlar için olumsuz etkiler yaratabilmektedir.
Çalışmanın amacı, Türk sosyal bilim literatürüne “görsel sömürü” kavramını kazandırmak ve toplumda meydana gelen ahlak değerlerindeki bu değişim hakkında farkındalık oluşturmaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veriler farklı meslek alanlarına ilişkin derinlemesine mülakat yapılarak toplanmıştır. Katılımcılara erişim kolaylığı nedeniyle Isparta (merkez) ilinde yapılmıştır.
Araştırma sonucunda çalışanların %61’inin görselliklerine müdahale edildiği, işverenlerin de %59’unun görselliğe müdahale ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ALTAN, Şengül ve Aysel Ersöz( 1994), “ Kadının Çifte Yükümlülüğü”, Kadın ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü. Bülteni, Sayı2.
- BEDÜK, A. (2005, Bahar). Türkiye’de Çalışan Kadın ve Kadın Girişimciliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt. 3 (12)
- BERBER, Metin; Eser B. Yılmaz, Türkiye’de Kadın İstihdamı: Ülke Ve Bölge Düzeyinde Sektörel Analiz, Is, Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi 10,2 (2008), Trabzon
- BİLKA (Bilge Kadın Araştırma Merkezi), İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) Raporu, 2009, proje koordinatörü: Dilşat Özer.
- BORA, A. (2011). Kadınların Sınıfı Ücretli Ev Emeği ve Kadın Öznelliğinin İnşası, 4. Baskı, İletişim Yayınları, İstanbul.
- BÜYÜKBAKKAL, Ceyda (2007). “Medyada Kadın Olgusu”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı: 28,c19-30.
- ÇİMEN, Deniz (2011). Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Televizyon Reklamlarında Kadın, T.C. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Uzmanlık Tezi, Ankara.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Kasım 2020
Gönderilme Tarihi
14 Ağustos 2020
Kabul Tarihi
5 Eylül 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 17
APA
Işık, M., & Kaçar, T. (2020). ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 7(17), 11-25. https://izlik.org/JA48SK56LX
AMA
1.Işık M, Kaçar T. ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ. ASSAM-UHAD. 2020;7(17):11-25. https://izlik.org/JA48SK56LX
Chicago
Işık, Murşit, ve Tevfik Kaçar. 2020. “ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ”. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi 7 (17): 11-25. https://izlik.org/JA48SK56LX.
EndNote
Işık M, Kaçar T (01 Kasım 2020) ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi 7 17 11–25.
IEEE
[1]M. Işık ve T. Kaçar, “ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ”, ASSAM-UHAD, c. 7, sy 17, ss. 11–25, Kas. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48SK56LX
ISNAD
Işık, Murşit - Kaçar, Tevfik. “ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ”. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi 7/17 (01 Kasım 2020): 11-25. https://izlik.org/JA48SK56LX.
JAMA
1.Işık M, Kaçar T. ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ. ASSAM-UHAD. 2020;7:11–25.
MLA
Işık, Murşit, ve Tevfik Kaçar. “ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ”. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, c. 7, sy 17, Kasım 2020, ss. 11-25, https://izlik.org/JA48SK56LX.
Vancouver
1.Murşit Işık, Tevfik Kaçar. ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLARIN GÖRSEL SÖMÜRÜSÜ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ. ASSAM-UHAD [Internet]. 01 Kasım 2020;7(17):11-25. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48SK56LX