Araştırma Makalesi

Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri

Cilt: 2 Sayı: 1 29 Haziran 2021
PDF İndir
TR EN

Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri

Öz

Bu araştırmada, beden eğitimi ve spor öğretmenlerin kaynaştırma eğitim sürecindeki görüş ve önerilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu; İstanbul ili Bayrampaşa ilçesinde yer alan Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokulda görevli 10 beden eğitimi öğretmeni ve spor öğretmenin kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenlerden oluşmuştur. Araştırma deseni olarak, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenoloji (olgu bilim) deseni tercih edilmiş, örneklem seçimi amaçlı örnekleme tekniklerinden "ölçüt örnekleme" ile yapılmıştır. Araştırma verileri, hazırlanan altı soru “yarı yapılandırılmış görüşme formu” aracılığıyla toplanmış, görüşmeler ses kaydına alınmıştır. Daha sonra düz metine çevrilen göru¨şmeler, içerik analizi yöntemiyle çözu¨mlenerek ana tema ve alt temalar altında ortaklaşan kodlara ulaşılmıştır. Araştırmada, beden eğitimi öğretmenlerinin kaynaştırma eğitim uygulamalarına görüşleri 6 tema altında toplanmıştır. Bu temalar sırasıyla; “beden eğitimi öğretmenlerinin BEP uygulama süreci”, “kaynaştırma eğitimindeki yetersizlikler”, “beden eğitimi dersinde kaynaştırma öğrencilerinin başarılarını değerlendirme yöntemleri”, “kaynaştırma öğrencilerine yönelik tutumlar” ,“MEB öneriler” ve “okul yönetimine öneriler” başlıkları ile ortaya konulmuştur. İlgili temalardan toplamda 18 alt tema elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, kaynaştırma uygulamaları için beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yeterli mesleki eğitime sahip olmadığı fakat öğretmenlerin kendi bilgi ve tecrübeleri doğrultusunda öğrencilere yardımcı olmaya çalıştıkları ayrıca okulların yeterli fiziksel şartlara sahip olmadığını, okul yönetimi ve rehberlik servisinden yeterli destek alamadıkları, bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlama konusunda yetersiz oldukları ve kaynaştırma eğitimi alan öğrencilerine yönelik bazı fiziki ortam ve materyal yetersizliklerini ileri sürdüklerinden dolayı, ilgili birimlerin okullardaki kaynaştırma eğitimine yönelik mevcut koşulları tespit edilerek eksiklikleri giderilebilir. Okul yönetimi, öğretmen ve aile arasında devamlı bir iletişim ağı oluşturulması gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Albayrak Kuruoğlu, M. ve Uzunçayır, D. (2020a). Zihinsel yetersizliği olan çocuklarda uyarlanmış su içi egzersizlerin sosyal beceriler üzerine etkisi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 25 (2) , 117-126.
  2. Albayrak Kuruoğlu, M. Y. ve Uzunçayır, D. (2020b). Uyarlanmış yüzme eğitiminin, özel gereksinimli çocuklar üzerindeki etkilerinin ebeyenleri tarafından seslendirilmesi. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 174-186.
  3. Aydın, M. (2014). Assessing knowledge levels of secondary school physical education and sports teachers about inclusive education. Educational Research and Reviews. Doı: 10.5897/ERR2014.1902.
  4. Akcan, E. (2013). Genel eğitim sınıflarındaki kaynaştırma öğrencileri için milli eğitim bakanlığı tarafından belirlenen eğitim-öğretim etkinliklerinin uygulanma düzeyinin araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi. İstanbul.
  5. Avcıoğlu, H., Eldeniz Çetin, M., Özbey, F. (2005). Sınıfında Kaynaştırma Öğrencisi Bulunan Sınıf ve Branş Öğretmenlerinin Kaynaştırmaya Yönelik Tutumlarının İncelenmesi. Özel Eğitimden Yansımalar (s. 79- 89). Ankara: Kök Yayıncılık.
  6. Acarlar, F. (2013). Kaynaştırma Modeli ve Özel Gereksinimli Küçük Çocukların Özellikleri. Okul Öncesinde Kaynaştırma. Ankara: Pegem Akademi.
  7. Anderson, D. (1989). The discipline and the profession. Foundations of Canadian physical education, recreation, and sports studies. Dubuque, IA: Wm. C. Brown Publishing.
  8. Conway, R., Gow, L. (1988). Mainstreaming special class students with mild handicaps through group instruction. Remedial And Special Education, 9(5), 24-41.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

10 Nisan 2021

Kabul Tarihi

19 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Orhan, B. E., Uzunçayır, D., & İlhan, L. (2021). Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri. Aksaray University Journal of Sport and Health Researches, 2(1), 28-49. https://izlik.org/JA32ET97LA
AMA
1.Orhan BE, Uzunçayır D, İlhan L. Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri. ASUJSHR. 2021;2(1):28-49. https://izlik.org/JA32ET97LA
Chicago
Orhan, Bekir Erhan, Dilek Uzunçayır, ve Levent İlhan. 2021. “Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri”. Aksaray University Journal of Sport and Health Researches 2 (1): 28-49. https://izlik.org/JA32ET97LA.
EndNote
Orhan BE, Uzunçayır D, İlhan L (01 Haziran 2021) Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri. Aksaray University Journal of Sport and Health Researches 2 1 28–49.
IEEE
[1]B. E. Orhan, D. Uzunçayır, ve L. İlhan, “Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri”, ASUJSHR, c. 2, sy 1, ss. 28–49, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32ET97LA
ISNAD
Orhan, Bekir Erhan - Uzunçayır, Dilek - İlhan, Levent. “Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri”. Aksaray University Journal of Sport and Health Researches 2/1 (01 Haziran 2021): 28-49. https://izlik.org/JA32ET97LA.
JAMA
1.Orhan BE, Uzunçayır D, İlhan L. Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri. ASUJSHR. 2021;2:28–49.
MLA
Orhan, Bekir Erhan, vd. “Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri”. Aksaray University Journal of Sport and Health Researches, c. 2, sy 1, Haziran 2021, ss. 28-49, https://izlik.org/JA32ET97LA.
Vancouver
1.Bekir Erhan Orhan, Dilek Uzunçayır, Levent İlhan. Kaynaştırma Eğitimi Sürecinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Görüş ve Önerileri. ASUJSHR [Internet]. 01 Haziran 2021;2(1):28-49. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32ET97LA