Araştırma Makalesi

MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ

Cilt: 4 Sayı: 2 30 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ

Öz

Bu çalışmada, Türk devlet ve toplum hayatında önemli bir yer tuttuğu ve yapılan hatırlı çalışmaların henüz tam olarak açıklayamadığı düşünülen bir köken tasavvuru olarak nizam-ı âlem ülküsüne değinilmektedir. Çalışma içeriğinde, bir arayış olduğu düşünülen bu ülkünün ne olduğu ve nasıl anlaşıldığına dair çıkarımlar yapılmaya çalışılmıştır. Erdem merkezli ideal Türk devletinin operasyonel kodu olarak nizam-ı âlem ve adalet-düzen-egemenlik ilişkisi çerçevesinden nizam-ı âlem kavramı ele alınmıştır. Modernitede kurumsallaşan nizam-ı âlem ve yeni fetih anlayışı, nizam-ı âlem ve Türk milliyetçiliği ve son olarak, tasavvuf ve nizam-ı âlem başlıkları altında analizler yapılmıştır. Araştırma bulgularına dayanılarak modernizmin Türk devlet algısına etkileri yelpazesinde, nizam-ı âlemin nasıl bir köken tasavvuruna dair olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Referans1 T.B.M.M. Zabıt Ceridesi. (1339, Teşrinievvel 29). 2. Dönem. 3.
  2. Referans2 Altuntaş, H. ve Şahin, M. (2011). Bakara Suresi 11. Ayet. Kur'an-ı Kerim Meali (s. 4). içinde Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  3. Referans3 Atalay, O. (2019). Türk'e Tapmak: Seküler Din ve İki Savaş Arası Kemalizm. İstanbul: İletişim Yayınları.
  4. Referans4 Barkan, Ö. L. (1942). Kolonizatör Türk Dervişleri. Ankara: Hamle Yayınları.
  5. Referans5 Bayram, M. (2007). Anadolu Selçuklularında Devlet Yapısının Şekillenmesi. Cogito, 4(29), 61-74.
  6. Referans6 Çalen, M. K. (2017). Osmanlıcılık ve İslamcılık Karşısında Türkçülük. İstanbul: Ötüken Neşriyat .
  7. Referans7 Demir, G. (2019, 4 9). Osmanlının Kuruluşunda Dervişlerin Rolü. Türk Ocakları Genç Kalemler: https://www.turkocaklari.org.tr/genc-kalemler/osmanlinin-kurulusunda-dervislerin-rolu-9504 adresinden alınmıştır
  8. Referans8 Demirhan, A. (2019). Kuruluş Sarmalı'ndan Kurtulmak: Osmanlı ve Hakimiyet Telakkileri. İstanbul : Dergah Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

16 Eylül 2020

Kabul Tarihi

3 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Mağat, M. (2020). MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ. Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 193-202. https://izlik.org/JA52GU42UU
AMA
1.Mağat M. MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ. ASYAR. 2020;4(2):193-202. https://izlik.org/JA52GU42UU
Chicago
Mağat, Muhammet. 2020. “MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ”. Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 4 (2): 193-202. https://izlik.org/JA52GU42UU.
EndNote
Mağat M (01 Aralık 2020) MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ. Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 4 2 193–202.
IEEE
[1]M. Mağat, “MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ”, ASYAR, c. 4, sy 2, ss. 193–202, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52GU42UU
ISNAD
Mağat, Muhammet. “MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ”. Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 4/2 (01 Aralık 2020): 193-202. https://izlik.org/JA52GU42UU.
JAMA
1.Mağat M. MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ. ASYAR. 2020;4:193–202.
MLA
Mağat, Muhammet. “MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ”. Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2020, ss. 193-02, https://izlik.org/JA52GU42UU.
Vancouver
1.Muhammet Mağat. MODERNİZMİN TÜRK DEVLET ALGISINA ETKİSİNDE BİR KÖKEN TASAVVURU OLARAK NİZAM-I ÂLEM ÜLKÜSÜ. ASYAR [Internet]. 01 Aralık 2020;4(2):193-202. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52GU42UU

30000

Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY NC) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.