Talep Şokları: Türk Turizm Sektörü İçin Bir Analiz
Öz
Bu çalışmanın amacı, Türk turizm sektöründeki talep şoklarının etkilerini analiz etmektir. Bu bağlamda Türkiye’ye en çok turist gönderen 24 ülke için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının Turizm İstatistikleri veri tabanından elde edilen veriler ile 1991-2010 dönemini kapsayan bir panel veri seti oluşturulmuş ve panel birim kök analizleri yapılmıştır. Yapılan panel birim kök analizleri ile söz konusu şokların etkilerinin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu analiz edilmiştir. Yapılan panel birim kök analizleri sonucunda söz konusu talep şoklarının etkilerinin geçici olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu kapsamda bu çalışma Türk turizm sektöründe talep şoklarının tanımlanması ve etkilerinin analizi noktasında öncül bir çalışma olma niteliği taşımaktadır.
ABSTRACT
The aim of the study is to analyze the effects of demand shocks in Turkish tourism sector. In this context, a panel data set has been executed of the time period including from 1991 to 2010 which has been gathered from the tourism statistics database of the ministry of Culture and Tourism of The Republic of Turkey and panel unit root analysis established. By determining the panel unit root analysis; the effects of demand shocks have been taken into investigation whether they are permanent or not. As a result of the analysis, it is reached to a decision that the demand shocks are non-permanent. In this study, it is aimed to identify the demand shocks of Turkish tourism sector and to analyze the effects so that it has a pioneer manner for the subject considered.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bahar, O. (2006). Turizm Sektörünün Türkiye’nin Ekonomik Büyümesi Üzerindeki Etkisi: Var Analizi Yaklaşımı, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 13 (2): 137-150.
- Bahar, O. (2006). Türkiye’nin İktisadi Gelişiminde Turizm Sektörüne Sağlanan Teşviklerin Rolü: Uygulamalı Bir Araştırma, İktisat, İşletme ve Finans Dergisi, 241: 128-139.
- Bahar, O. (2010). Turizm Sektörüne Sağlanan Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarının (DYSY) Ekonomik Büyüme Üzerine Olan Olası Etkisi: Türkiye Örneği (1986-2006), Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21 (1): 27-40.
- Bahar, O. ve Kozak M. (2007). Advancing Destination Competitiveness Research: Comparison Between Tourists and Service Providers, Journal of Travel and Tourism Marketing, 22 (2): 61-71.
- Bahar, O. ve Bozkurt, K. (2010). Gelişmekte Olan Ülkelerde Turizm-Ekonomik Büyüme İlişkisi: Dinamik Panel Veri Analizi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21 (2): 1-11.
- Bhattacharya, M. ve Narayan, P. K. (2005). Testing for the Random Walk Hypothesis in the Case of Visitor Arrivals: Evidence from Indian Tourism, Applied Economics, 37: 1485-1490.
- Breusch, T. S ve Pagan, A. R. (1980). The Lagrange Multiplier Test and Its Applications to Model Specification Tests in Econometrics, Review of Economic Studies, 47: 239-253.
- Choi, I. (2001). Unit Roots Tests for Panel Data, Journal of International Money and Finance, 20: 229-272.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
28 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi
25 Haziran 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 26 Sayı: 1
Cited By
TÜRKİYE’DE TURİZM ve EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK YAKLAŞIMI
Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.11611/yead.814470REEL DÖVİZ KURLARININ TURİZM TALEBİNE ETKİSİ ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI NEDENSELLİK ANALİZİ
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.17755/esosder.338205TÜRKİYE’DE İLLER BAZINDA SEKTÖREL ELEKTRİK TÜKETİMİ VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: PANEL ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMI
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.20875/makusobed.596894