Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip olan Konya ilinin bu potansiyeli tarımsal faaliyetler için
avantaj oluşturmaktadır. Çeşitli türde bitkisel üretim gerçekleşmektedir. Konya Ovasında genellikle tahıl tarımı ve sebzecilik yapılırken, nispeten eğimli arazilerde meyveciliğin önem kazandığı
dikkat çekmektedir. Özellikle Akdeniz Bölgesi sınırları içinde yer alan ilçelerde; meyve yetiştiriciliğinin tarımda önemli yere sahip olduğu görülmektedir. Konya ilinde 19 çeşit meyve üretimi yapılmaktadır. Bunları; elma, kiraz, vişne, armut, erik, ceviz, badem, kayısı, şeftali, dut, ayva, iğde, Antep
fıstığı, nektarin, zerdali, nar, muşmula, üzüm, çilek oluşturmaktadır.
Konya ilinde; üretim miktarları bakımından ilk sıralarda; elma, üzüm, kiraz, vişne ve çilek yer alırken,
ağaç sayısı bakımından ilk sıralarda; elma, kiraz, vişne ve armut yer almaktadır. Konya ilinde en
fazla yetiştirilen meyve elma olup, ağaç sayısı bakımından Türkiye elma ağacı sayısının % 10’una
(6.461.735 adet), üretimin ise % 6 (230.882 ton)’sına sahiptir. Dünya kiraz üretim miktarında 2019
yılı itibariyle 724.944 ton ile Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Konya ili ise; 1.916.611 adet kiraz ağacı
sayısı ve 64.086 ton üretim miktarı ile Türkiye birincisidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekosistem İşlevi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License