Araştırma Makalesi

ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Cilt: 10 Sayı: 2 22 Şubat 2010
  • Yonca Biçer
  • Murat Kaldırımcı
PDF İndir
EN TR

ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Öz

Çalışmamızın amacı, sedanter kadınlarda aerobik ve ağırlık ilaveli aerobik olmak iizere iki farklı tipteki egzersizin kan basıncı, kalp atım sayısı, serum hpitleri ve lipoproteinleri üzerine olan etkilerini incelemekti. Egzersiz programına, ilk dda düzenli bir spor aktivitesine katılan 30 sedanter kadın (yaş ortalamaları 41.8 ± 9.4) gönüııü olarak katıldı. Deneklerin egzersize başlamadan önce kan ömekleri alındı, kan basınçları ve kalp atım sayılan ölçüldü. Haftada 3 gün 1 saat süreli aerobik (n=20) ve ağırlık ilaveli aerobik (n=10) aktivitelerine kalılmaları sağlandı. Deneklere üç ay boyunca yoğunluğu artan (kalp attm sayısı dk'da 130-140) bir egzersiz programı uygulandı ve ölçüınıeri alındı. İstatistiksel değerlendirmede çift yönlü varyans analizi kullamldı. iki egzersiz grubu arasında anlamlı bir farklılık olmazken (p>O.OS), 1. ve TL. grubun HDL-K parametresinde anlamlı derecede artış kaydedildi (p<O.OI). Total Kolesterol, Trigliserid, Apo lipoproteinler, kan basıncı ve kalp atım sayısında anlamlı derecede azalma ıespit edildi (p<O.O J). Egzersiz tipinin tek başına etkisi Trigliserid ve Apo B üzerinde olurken (p<O.OS), egzersiz süresinin anlamlı derecede etkisi HDL-K, LDL-K ve kolesterol üzerine oldu (p<O.Ol). Egzersiz tipinin ve süresinin beraber etkisi Kolesterol, Trigliserid, HDL-K, LDL-K, Apo Al ve Apo B üzerinde oldu (p<0.01). Sonuç olarak, sedanter kadınlarda 3 aylık aerobik ve ağırlık ilaveli aerobik egzersizin kan basıncı, kalp atım sayısı ve kan parametreleri üzerine pozitif etkilerinin olduğu, bu nedenle bu tip aerobik antrenmanlann yaşam kalitesini arttırarak, Kardiovasküler risk faktörlerinden koruınnada etkili olabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yonca Biçer Bu kişi benim

Murat Kaldırımcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

22 Şubat 2010

Gönderilme Tarihi

21 Şubat 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Biçer, Y., & Kaldırımcı, M. (2010). ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 10(2), 46-54. https://izlik.org/JA49BY76TW
AMA
1.Biçer Y, Kaldırımcı M. ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. atabesbd. 2010;10(2):46-54. https://izlik.org/JA49BY76TW
Chicago
Biçer, Yonca, ve Murat Kaldırımcı. 2010. “ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 10 (2): 46-54. https://izlik.org/JA49BY76TW.
EndNote
Biçer Y, Kaldırımcı M (01 Şubat 2010) ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 10 2 46–54.
IEEE
[1]Y. Biçer ve M. Kaldırımcı, “ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ”, atabesbd, c. 10, sy 2, ss. 46–54, Şub. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49BY76TW
ISNAD
Biçer, Yonca - Kaldırımcı, Murat. “ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 10/2 (01 Şubat 2010): 46-54. https://izlik.org/JA49BY76TW.
JAMA
1.Biçer Y, Kaldırımcı M. ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. atabesbd. 2010;10:46–54.
MLA
Biçer, Yonca, ve Murat Kaldırımcı. “ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 10, sy 2, Şubat 2010, ss. 46-54, https://izlik.org/JA49BY76TW.
Vancouver
1.Yonca Biçer, Murat Kaldırımcı. ÜÇ AYLIK AEROBİK VE AĞIRLIK ÇALIŞMALI AEROBİK EGZERSİZİN SEDANTER KADINLARIN KAN BASINCI, KALP ATIM SAYISI VE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. atabesbd [Internet]. 01 Şubat 2010;10(2):46-54. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49BY76TW