STRES VE SAĞLIK ÜZERİNE BOŞ ZAMANLARDA YAPILAN SPORUN ETKİSİ
Öz
Rekreasyon, kalabalık topluluklar içindeki yoğun bir şekilde yaşamını sürdüren kişilerin ya da grupların kendilerini daha iyi hissetme ve rahatlamaya yönelik çalışma saatleri dışındaki boş vakitlerinde yaptıkları etkinlikleri ifade eden bir kavramdır. Bu boş vakitleri değerlendirme aktiviteleri içinde fiziksel egzersiz veya çeşitli spor branşlarının uygulanmasına dayanan ve rekreasyon aktivitelerinin büyük bir kısmını oluşturan türe sportif rekreasyon denmektedir. Yoğun bir şekilde çalışan ve bu yoğunluğa rağmen boş zamanlarını değerlendirmeyen kişiler de stres oluşmaktadır. Stres, bireyde gerilime, üzüntüye ve çöküntüye yol açan bir güçtür. Stres, bireyi tehdit eden ve zorlayan tehlikelere karşı gösterilen bedensel ve ruhsal bir tepkidir. Stresle birlikte vücut savunma mekanizmasında zayıflamalar ve buna bağlı olarak da korkmamız gereken hastalıkların ortaya çıkması an meselesi olmaktadır. Stres sürekli ve yoğun bir şekilde devam ederse tükenme (Bitkinlik) safhası diye adlandırdığımız; Kişilerde adaptasyon başarılı olmaz ve stres süreklilik gösterir ise kompanzatuvar mekanizmalar yıkılır, immün sistem baskılanır, kalp, böbrek problemleri ve diğer bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Günümüzde spor büyük bir sosyal olay haline gelmiş olmasının yanı sıra sağlık açısından önemli olan düzenli egzersiz yapma alışkanlığını kazanma şeklinde de değerlendirilebilir. Her gün düzenli bir şekilde yapılan bedensel egzersizlerin, sağlık için önemi daha belirginleşmektedir. Egzersizler; kasların, kemiklerin, eklemlerin, kalp-damar sistemi ve fonksiyonlarının en uygun şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Bu çalışmamızda ele aldığımız konu; yoğun ve sürekli çalışan toplumlarda boş vakitleri spor gibi rekreaktif faaliyetlerle değerlendirmediği zaman stres ve strese bağlı olarak da sağlık sorunlarının ortaya çıkacağı ortaya konulmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alexandris, K. and Carroll, B., (1997a). Motives for recreationalsportparticipation in Greece. Implications for planning and provision of sportservices. EuropeanPhysicalEducation Review, 3 (2), 129-143.
- Alexandris, K. and Carroll, B. (1997b). An analysis of leisureconstraintsbased on differentrecreationalsportparticipationlevels: Resultsfrom a study in Greece. Leisure Sciences, 19, 1-15.
- Bäckström, K. (2006). Understandingrecreationalshopping: A newapproach. International Review of Retail, Distribution and Consumer Research, 16 (2), 143-158.
- Block, P.,Ridgway, N.M and Nelson, J.E. (1991), Leisure and the shoppingmall. Advances in Consumer Research, 18 (1), 445-52.
- Cohen, D. A.,Marsh, T., Williamson, S., Derose, K. P., Martinez, H., Setodji, C. and McKenzie, T. L. (2010). Parks and physicalactivity: Why aresomeparksusedmorethanothers? PreventiveMedicine. 50, S9-S12.
- Colton, C. W. (1987). Leisure, recreation, tourism: A symbolicinteractionismview. Annals of Tourism Research. 14 (3), 345-360.
- E. Zorba, G. Doğu, A. A. Doğan, (1990) "Endüstride verimlilik Açısından Spor Tesislerinin Planlanması, Amatör Spor Der. ( 1, s. 34).
- Groff, C. (1998). Demarketing in park and recreationmanagement. ManagingLeisure. 3 (3), 128-135.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Yaşar Çoruh
*
0000-0003-2569-1525
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
24 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi
6 Temmuz 2019
Kabul Tarihi
12 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 21 Sayı: 3