DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARININ ELAZIĞ OVASI İLE YAKIN ÇEVRESİNİN EKOSİSTEMİNE ETKİLERİ

Cilt: 14 Sayı: 21 12 Eylül 2011
  • Ahmet Atasoy
  • M.dursun Çitçi
PDF İndir
TR

DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARININ ELAZIĞ OVASI İLE YAKIN ÇEVRESİNİN EKOSİSTEMİNE ETKİLERİ

Öz

Elazığ Ovası ile Uluova, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde bulunmaktadır. Yörede yazlar kurak ve sıcak, kışlar uzun ve soğuktur. Çeşitli olaylar sonucu iklimlerde değişmeler ortaya çıkmaktadır. Bu değişmeler kimi yerlerde sel baskınları şeklinde ortaya çıkarken, kimi yerlerde de kuraklığı arttırmaktadır. Bu nedenle yöre ikliminin özelliklerini tanıyarak, nasıl bir değişime doğru gittiğini anlamak ve buna göre tedbir almak oldukça önemlidir. Bu amaçla; Elazığ meteoroloji istasyonunun 70 yıllık rasatları dikkate alınarak, iklim verileri aylık ve mevsimlere göre değerlendirilmiştir. Erinç ve Thornthwaite formüllerine göre yağış müessiriyeti, yağış ve sıcaklığın yıllar arası değişimleri (Rainfall reliability) hesaplanmış, su bilânçosu ve aylara göre rüzgârgülü şekilleri oluşturulmuş, ortalama sıcaklık ve yağış haritası çizilmiş, lineer regressionla sıcaklık ve yağışın eğrileri çizilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKKAN, E, 1972, “Elazığ ve Keban Barajı Çevrelerinde Coğrafi Araştırmamalar”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Coğrafya araştırmaları Enstitüsü yayını, sayı:1–2, No: 1–2, ANKARA.
  2. ALTUĞ, F., 1990, Çevre Sorunları, Uludağ Üniversitesi Basımevi, U.Ü., Güçlendirme Vakfı Yay. No:41, U.Ü.İ.B.F, İşl. İkt. Ve Muh. Ve Uyg. Mer. No.41, s.1–39, BURSA.
  3. BAYKAN, O., 1999, “Büyük Menderes Vadisindeki Yağış – Sıcaklık Değişimleri ve Kuraklık Eğilimleri”, 2000’e Bir Kala Büyük Menderes Havzası 4. Tarım ve Çevre Sorunları Sempozyumu, Büyük Menderes Havzası Çevre Gönüllüleri Derneği, 397, SÖKE.
  4. DİE, Nüfus Sayımları, 1927–2007
  5. Elazığ Çevre Ve Orman Müdürlüğü, Hava Kirliliği Verileri (2000–2005)
  6. Elazığ DSİ Yeraltı Suları Şefliği, 1955–2005 Yılları Arasındaki Yeraltı Suyu Arşiv Kayıtları
  7. Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Laboratuarı Kayıtları (2005)
  8. Elazığ Projesi (2000 Yıllara Hazırlık Çalışması), ELESKAV

Ayrıntılar

Birincil Dil

tr;en

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ahmet Atasoy Bu kişi benim

M.dursun Çitçi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

12 Eylül 2011

Gönderilme Tarihi

12 Eylül 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 14 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA
Atasoy, A., & Çitçi, M. (2011). DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARININ ELAZIĞ OVASI İLE YAKIN ÇEVRESİNİN EKOSİSTEMİNE ETKİLERİ. Doğu Coğrafya Dergisi, 14(21), 33-52. https://izlik.org/JA36XY87CU

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929