Dünya’da nüfus artışına bağlı olarak tüketim de artmaktadır.
Hayvancılık faaliyetlerindeki gelişme süt ve süt ürünleri üretimini de
etkilemiştir. ABD, Kanada, AB ülkeleri ve Türkiye önemli miktarda süt ve süt
ürünü tüketilen ülkeler olmuştur. Ülkemizde tüketime bağlı gerçekleşen üretim
faaliyetleri ile bazı ürünler öne çıkmıştır. Bu ürünlerinden biri de Ezine
Peyniri olmuştur. 90 binin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanın bulunduğu
ilçe önemli bir peynir üretim noktası olarak öne çıkmaktadır. Yılda ortalama
300 bin teneke beyaz peynir üretilen ilçede mandıracılık ilçe ekonomisini
geliştiren en önemli faaliyet kollarından biri olmuştur. 2017 yılında
Türkiye’de üretilen peynirlerin %11,4’ü Ezine’den gerçekleşmektedir. 2006 yılınca coğrafi işaret olan Ezine
Peyniri bu sayede marka değeri kazanarak önemli adım atmıştır. Artan işletme
sayısına bağlı olarak peynir üretimi de artmıştır. Köylerden kente yapılan
göçler ise hayvancılık ve mandıracılık sektörünü olumsuz etkilemektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beşeri Coğrafya |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License