BibTex RIS Kaynak Göster

IĞDIR’DA KAYISI TARIMI VE BAŞLICA SORUNLARI

Yıl 2005, Cilt: 10 Sayı: 14, 47 - 65, 25.03.2011

Öz

Bu çalışmada, Iğdır’da kayısı yetiştiriciliğinin
coğrafi esasları, üretim durumu ve karşılaşılan sorunlar
incelenmeye çalışılmıştır. Doğal çevre özellikleri
açısından fazla seçici olmayan kayısı, Türkiye’de geniş
bir alanda yetiştirilmektedir. Ülkemiz 500 bin tonun
üzerindeki yıllık yaş kayısı üretimi ile dünyada ilk
sıradadır. Kayısı üretimi yıllar arasında büyük
dalgalanmalar göstermektedir. Malatya ili Türkiye
kayısı üretiminin % 50’den, araştırmamıza konu olan
Iğdır ise, bazı yıllar Türkiye kayısı üretiminin % 5’den
fazlasını vermektedir. Özellikle, haziran ayının son
haftasında olgunlaşan “şalak” çeşidi sofralık olarak
büyük merkezlerde tüketilmektedir. Tamamı taze olarak
tüketilen, albenisi ve lezzeti çok iyi olan Iğdır
kayısısının yeterince tanınmadığı, üretim ve pazarlama
ile ilgili önemli sorunları olduğu söylenebilir.

Kaynakça

  • Anonim, 1990, Kayısı Yetiştiriciliği,. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Çiftçi Broşürü Yayın No: 76, Ankara.
  • Anonim, 1996, Ilıman İklim Meyveleri Ders Notları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Samsun.
  • Asma, B.M., 2000, Kayısı Yetiştiriciliği. Evin Matbaası , Malatya. Apricot Agrıculture In Iğdır and Major Problems
  • Doğanay, H., 1985, Tarım Coğrafyası. Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Ders Notları: 86, Coğrafya Bölümü No: 12, Erzurum.
  • Doğanay, H., 1995, Türkiye Ekonomik Coğrafyası. Öz Eğitim Yayınları: 6, İstanbul.
  • Güner, İ., 1993, İlimiz Iğdır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Koruma ve Yaşatma Derneği Yayın No:1, Iğdır.
  • Kırzıoğlu, M.F., 1953, Kars Tarihi. I. Cilt, Işık Matbaası, İstanbul.
  • Koday, Z., 2004, Kağızman İlçesinde Meyvecilik. Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı:12, s:191-208, Erzurum.
  • Mehlanbacher, S.A., Cocıu, V., Hough, L. F., 1991. Apricots. Genetic Resources Fruit Acta Hort. Vol. 290, P: 66-107.
  • Nişancı, A., 1979, Iğdır Ovası ve Yakın Çevresinde uygulamalı İklim Çalışmaları. Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Basılmamış Doçentlik Tezi, Erzurum.
  • Özbek, S., 1978, Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No. 128, Adana.
  • D.P.T., 2001, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Bitkisel Üretim Özel İhtisas Komisyonu Meyvecilik Alt Komisyon Raporu, Ankara.
  • D.M.İ.G.M., 1984, Ortalama, Ekstrem Sıcaklık ve Yağış Bülteni. Ankara. Iğdır Tarım Master Planı, 2002, Ankara.
  • Iğdır Valiliği Cumhuriyetimizin 75. Yılında Iğdır İl Yıllığı, 1998, Iğdır.
  • Iğdır İl Tarım Müdürlüğü, 1997, 1996 Yılı Çalışma Raporu, Iğdır. Tarımsal Yapı ve Üretim (muhtelif sayıları). D.İ.E., Ankara.
Yıl 2005, Cilt: 10 Sayı: 14, 47 - 65, 25.03.2011

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 1990, Kayısı Yetiştiriciliği,. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Çiftçi Broşürü Yayın No: 76, Ankara.
  • Anonim, 1996, Ilıman İklim Meyveleri Ders Notları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Samsun.
  • Asma, B.M., 2000, Kayısı Yetiştiriciliği. Evin Matbaası , Malatya. Apricot Agrıculture In Iğdır and Major Problems
  • Doğanay, H., 1985, Tarım Coğrafyası. Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Ders Notları: 86, Coğrafya Bölümü No: 12, Erzurum.
  • Doğanay, H., 1995, Türkiye Ekonomik Coğrafyası. Öz Eğitim Yayınları: 6, İstanbul.
  • Güner, İ., 1993, İlimiz Iğdır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Koruma ve Yaşatma Derneği Yayın No:1, Iğdır.
  • Kırzıoğlu, M.F., 1953, Kars Tarihi. I. Cilt, Işık Matbaası, İstanbul.
  • Koday, Z., 2004, Kağızman İlçesinde Meyvecilik. Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı:12, s:191-208, Erzurum.
  • Mehlanbacher, S.A., Cocıu, V., Hough, L. F., 1991. Apricots. Genetic Resources Fruit Acta Hort. Vol. 290, P: 66-107.
  • Nişancı, A., 1979, Iğdır Ovası ve Yakın Çevresinde uygulamalı İklim Çalışmaları. Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Basılmamış Doçentlik Tezi, Erzurum.
  • Özbek, S., 1978, Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No. 128, Adana.
  • D.P.T., 2001, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Bitkisel Üretim Özel İhtisas Komisyonu Meyvecilik Alt Komisyon Raporu, Ankara.
  • D.M.İ.G.M., 1984, Ortalama, Ekstrem Sıcaklık ve Yağış Bülteni. Ankara. Iğdır Tarım Master Planı, 2002, Ankara.
  • Iğdır Valiliği Cumhuriyetimizin 75. Yılında Iğdır İl Yıllığı, 1998, Iğdır.
  • Iğdır İl Tarım Müdürlüğü, 1997, 1996 Yılı Çalışma Raporu, Iğdır. Tarımsal Yapı ve Üretim (muhtelif sayıları). D.İ.E., Ankara.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mete Alım Bu kişi benim

Günay Kaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 25 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 10 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Alım, M., & Kaya, G. (2011). IĞDIR’DA KAYISI TARIMI VE BAŞLICA SORUNLARI. Doğu Coğrafya Dergisi, 10(14), 47-65.

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929