Bu çalışmada, Iğdır’da kayısı yetiştiriciliğinin
coğrafi esasları, üretim durumu ve karşılaşılan sorunlar
incelenmeye çalışılmıştır. Doğal çevre özellikleri
açısından fazla seçici olmayan kayısı, Türkiye’de geniş
bir alanda yetiştirilmektedir. Ülkemiz 500 bin tonun
üzerindeki yıllık yaş kayısı üretimi ile dünyada ilk
sıradadır. Kayısı üretimi yıllar arasında büyük
dalgalanmalar göstermektedir. Malatya ili Türkiye
kayısı üretiminin % 50’den, araştırmamıza konu olan
Iğdır ise, bazı yıllar Türkiye kayısı üretiminin % 5’den
fazlasını vermektedir. Özellikle, haziran ayının son
haftasında olgunlaşan “şalak” çeşidi sofralık olarak
büyük merkezlerde tüketilmektedir. Tamamı taze olarak
tüketilen, albenisi ve lezzeti çok iyi olan Iğdır
kayısısının yeterince tanınmadığı, üretim ve pazarlama
ile ilgili önemli sorunları olduğu söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2011 |
Gönderilme Tarihi | 25 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 10 Sayı: 14 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License