Ülkemizde hayvancılığın gelişmesi, yüksek verimli kültür ırkı hayvanların
kullanımı yanında kaliteli kaba yeşil yem kullanımına da bağlıdır. Kış mevsiminde
et ve süt verimini artırmak için diğer mevsimlerde bol olarak bulunan yeşil yem
bitkilerinin silaj yapılarak saklanması ve kış mevsiminde hayvanlarımıza
yedirilmesi gerekmektedir. Silaj üretiminde birçok bitki kullanılabilse de, mısır,
sorgum ve yonca bu amaçla en çok kullanılan bitkilerdir. Bunların yanında
tahıllar, değişik buğdaygil ve baklagil otları, doğal çayır ve mera bitkileri ile
birçok sanayi yan ürününden de silaj yapılabilmektedir. Ancak bunlar içerisinde
en önemli silaj bitkisi durumunda olanı, mısırdır.
Silaj, besin maddelerindeki değer kaybını en aza indiren su içeriği yüksek
kaba yem özelliği ile başta Avrupa ve Amerika olmak üzere hayvancılığı ileri
ülkelerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ise gerek alışkanlıklar
gerekse bilgi eksikliği yüzünden silaja gereken önem verilmemiştir. Ancak son
yıllarda silaj üretim miktarının yükselmesi, silajın ülkemizde de yakın bir gelecekte
büyük önem kazanacağını göstermektedir.
Bu çalışmada silajın yem olarak önemi, yapımı ve ülkemizdeki kullanım
durumu üzerinde durulacaktır.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Eylül 2011 |
Gönderilme Tarihi | 14 Eylül 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 15 Sayı: 23 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License