BibTex RIS Kaynak Göster

BURDUR İLİNDE ANASON TARIMININ COĞRAFİ ESASLARI/Geographical Features of Anise Plantation in Burdur Province

Yıl 2008, Cilt: 13 Sayı: 20, 195 - 214, 25.07.2008

Öz

-

BURDUR İLİNDE ANASON TARIMININ COĞRAFİ ESASLARI

Yıl 2008, Cilt: 13 Sayı: 20, 195 - 214, 25.07.2008

Öz

Anavatanı güneybatı Asya olan anason, ülkemizde 9 ilde üretimi yapılan
bir bitkidir. Geçiş tipi iklimlerin hüküm sürdüğü yerlerde yetişme ortamı bulan
anason, sanayi bitkisi olarak sınıflandırılır ve tohumları büyük ölçüde rakı
üretiminde aroma ve koku vermek amacıyla kullanılır.
Ülkemizde 11 bin ila 13 bin ton arasında değişen yıllık anason üretiminin
neredeyse tamamı başta Burdur olmak üzere, Göller Yöresi ve İçbatı Anadolu
Bölümü’nde yer alan illerde yapılmaktadır. Yıllık anason üretimi 5 bin tona
yaklaşan Burdur, ülke üretiminin neredeyse yarısını (%40 ila 45’ini) karşılar.
İlde anason üretimi bilhassa batı kesiminde yer alan ilçelerde
yoğunlaşmıştır. Yeşilova başta olmak üzere, Karamanlı, Tefenni, Çavdır ve
Gölhisar’a kadar kuzey-güney yönünde uzanan bu anason ekim sahasının
oluşmasında şüphesiz yöre ikliminin etkisi büyüktür. Ülke üretiminin %35 ila
40’ının karşılandığı bu anason ekim sahası, ülke anason tarımının
sürdürülebilirliği açısından önemlidir.
Sulama, pazarlama gibi bazı konularda sorunların yaşandığı anason
tarımı, sözü edilen sorunların ortadan kaldırılması durumunda yöre halkına
ekonomik açıdan katkıda bulunmaya devam edecektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bayram Çetin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Temmuz 2008
Gönderilme Tarihi 25 Ağustos 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 13 Sayı: 20

Kaynak Göster

APA Çetin, B. (2008). BURDUR İLİNDE ANASON TARIMININ COĞRAFİ ESASLARI. Doğu Coğrafya Dergisi, 13(20), 195-214.

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929