-
Anavatanı güneybatı Asya olan anason, ülkemizde 9 ilde üretimi yapılan
bir bitkidir. Geçiş tipi iklimlerin hüküm sürdüğü yerlerde yetişme ortamı bulan
anason, sanayi bitkisi olarak sınıflandırılır ve tohumları büyük ölçüde rakı
üretiminde aroma ve koku vermek amacıyla kullanılır.
Ülkemizde 11 bin ila 13 bin ton arasında değişen yıllık anason üretiminin
neredeyse tamamı başta Burdur olmak üzere, Göller Yöresi ve İçbatı Anadolu
Bölümü’nde yer alan illerde yapılmaktadır. Yıllık anason üretimi 5 bin tona
yaklaşan Burdur, ülke üretiminin neredeyse yarısını (%40 ila 45’ini) karşılar.
İlde anason üretimi bilhassa batı kesiminde yer alan ilçelerde
yoğunlaşmıştır. Yeşilova başta olmak üzere, Karamanlı, Tefenni, Çavdır ve
Gölhisar’a kadar kuzey-güney yönünde uzanan bu anason ekim sahasının
oluşmasında şüphesiz yöre ikliminin etkisi büyüktür. Ülke üretiminin %35 ila
40’ının karşılandığı bu anason ekim sahası, ülke anason tarımının
sürdürülebilirliği açısından önemlidir.
Sulama, pazarlama gibi bazı konularda sorunların yaşandığı anason
tarımı, sözü edilen sorunların ortadan kaldırılması durumunda yöre halkına
ekonomik açıdan katkıda bulunmaya devam edecektir.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Temmuz 2008 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ağustos 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 13 Sayı: 20 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License