Eldeki çalışmada, doğal ve kültürel ortam ile etkileşimleri açısından
Sürmene’de çay, fındık ve mısır tarımının coğrafi esasları incelenmiştir.
Çalışmada üç tarım ürününün birlikte ele alınması, bunların Sürmene tarımı
içindeki yüksek payları ve üretimlerinde etkili olan yerel coğrafi koşulların ortaya
konulma isteğinden kaynaklanmıştır. Ayrıca Sürmene’nin farklı yönlerde gelişme
gösteren çay ve fındık tarımı için bir kesişme noktası olarak karşımıza çıkması, bu
sahayı ayrıntılı olarak inceleme ihtiyacı doğurmuştur.
Çalışma süresince, Sürmene’nin doğal ve kültürel coğrafi özellikleri ile
söz konusu tarım ürünleri arasındaki etkileşim, ayrıntılara inilerek irdelenmiştir.
Bu süreçte doğal ve kültürel faktörlerin bu tarım ürünleri için genelde elverişli
şartlar oluşturduğu, ancak gerek tarım kültürü gerekse doğal ortama uyum
açısından ekonomik olmayan üretimlerin de varlığı tespit edilmiştir.
Çalışma sahası olarak belirlenen Sürmene’de çay, fındık ve mısır’ın
yalnızca ekonomik yönleriyle ele alınabilecek birer tarım ürünü olmadığı, aynı
zamanda son 50-60 yıldır kültürel hayatın derinlerine nüfuz ettiği gözlenmiştir.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Ocak 2013 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ocak 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 16 Sayı: 26 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License