ABSTRACT: As a part of being a changing and growing
agriculture sector around the world, organic agriculture has a rising
development process. Sustainable agriculture is
to constitute an agricultural structure, which conserve the natural resources
with using the nondamaging agricultural technics. Turkey is considered as prominent
producer country of organic agriculture with its agricultural axenic resources
that have high developmental potential. Improvement and extending of organic
agriculture would have excessive benefits for each country that consists the
aims of providing sustainable agricultural development, presenting healthy food
to public and raising farmer’s level of financial income by doing high-added
value agricultural output.
Province of
Çanakkale is a convenient market on account of either its climate or its bazaar
and geographical location. The development of organic agriculture in Çanakkale
is parallel to Turkey-wide. in recent years, The number of organic agricultural
producers and output has risen in the way that country-wide. Until 2000's there
was not seen much alteration and the number of producer was quite low. in 2013,
there has been observed 5 times bigger output speed-up. Concordantly, the
number of producer has been raised. At the present time, incentive credit goes
on and more improvement of organic agriculture is aimed.
Organic farming agricultural activities sustainability Çanakkale
ÖZET: Organik tarım, tüm dünyada
değişen ve gelişen tarım sektörünün bir parçası olarak, yükselme ve gelişim
seyrine sahiptir. Sürdürülebilir tarım ise uzun dönemde doğal kaynakların
korunması yanında çevreye zarar vermeyen tarımsal teknolojilerin kullanıldığı
bir tarımsal süreçtir. Türkiye, kirlenmemiş ve yüksek gelişme potansiyeline
sahip tarımsal kaynaklan ile organik tarım alanında dünyanın önde gelen üretici
ülkelerinden biri olarak görülmektedir. Sahip olduğu tarım arazilerini ve su
kaynaklarını kirletmeden ve doğal kaynaklarını tahrip etmeden gelecek kuşaklara
aktarmak, sürdürülebilir tarımsal kalkınmayı sağlamak, topluma sağlıklı gıda
arz etmek ve katma değeri yüksek tarımsal üretim yapılarak üreticilerin
ekonomik gelir düzeyini yükseltmek amacıyla organik tarımın geliştirilmesi ve
yaygınlaştırılması her ülke için büyük kazanımlar oluşturacaktır.
Çanakkale
ili gerek iklimi, gerek coğrafi konumu, gerek pazarlara yakınlığı nedeniyle
organik tarım için uygun bir pozisyondadır. Çanakkale ilinde organik tarımın
gelişimi Türkiye tarımının gelişimi ile paralellik arzeder. Son yıllarda tüm
ülkede olduğu gibi organik tarım üreticisi ve ürün miktarında artış
yaşanmıştır. Nitekim 20001i yıllara kadar çok büyük bir değişim görülmezken
üretici sayısı da oldukça düşüktür. Buna karşılık 2000- 2013 yılları arasında
üretimde yaklaşık 5 kat artış yaşanmıştır. Buna paralel olarak üretici sayısı
da artmıştır. Günümüzde teşvik ve krediler devam etmekte ve organik tarımın
daha da geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Şubat 2017 |
Gönderilme Tarihi | 27 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 37 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License