Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BOZKIR (KONYA) İLÇESİNDE TAHİN ÜRETİMİ: ÖZELLİKLER VE SORUNLAR

Yıl 2019, Cilt: 24 Sayı: 41, 1 - 14, 29.06.2019
https://doi.org/10.17295/ataunidcd.556183

Öz

ÖZ:  Bozkır  (Konya) ilçesinde tahin üretimi yıllardır
yapılan, babadan oğula geçen sistemle işleyen ekonomik bir faaliyettir. Tahinin
ana maddesi olan susamın, ekim alanlarından uzak bir mesafede tahinciliğin
faaliyet alanı oluşturması, genel özellikleri ve sorunları bu çalışmada
anlatılmaktadır. Araştırma sahasında marka sahibi olan tahin üreticileri ile
görüşme yapılıp, gözlemler aktarılmıştır. Susam tarımının yapıldığı alanlar
haritalandırılıp, üretim miktarları tablo halinde sunulmuştur. Türkiye’de
yaygın olarak üretilen beyaz tahinden farklı olarak esmer tahin üretimi yörenin
tanıtıcı gıda ürünü olmaya adaydır ve bu konuda çalışmalar yürütülmektedir. Sonuç
olarak görülmektedir ki susam tarımı yapılmayan bir alanda, hammaddenin hafif
olmasına bağlı olarak tahin üretimi yapılabilmektedir. Tahin üretimin de atölye
tipi yaygındır. Ulaşım, reklam, tanıtımın zayıflığı ve kooperatifleşmenin
olmayışı sorunlardır.  



Anahtar
Kelimeler:
Bozkır İlçesi, Susam, Tahin, sorunlar.

Kaynakça

  • Şahin, G. (2014), Türkiye’de Üretimi Azalan Önemli Bir Yağ Bitkisi Susam, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 3(2), 404-433.Doğanay, H. (2007). Ekonomik Coğrafya 3 Ziraat Coğrafyası, Aktif Yayınevi, İstanbul.Doğanay, H. Çavuş, A. (2013), Türkiye Ekonomik Coğrafyası Güncellenmiş ve Geliştirilmiş 6. Baskı, Pegem Akademi, Ankara. Özcan, M. (1993), Susam, Susam Yağı ve Tahinde Fiziksel-Kimyasal analizler ve Yağ Asitleri Bileşiminin Belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Konya. Seçer, A. (2016), Türkiye’de Susam Üretim ve Dış Ticaretinde Gelişmeler, Çukurova Tarım Gıda Bil.Der., 31, 27-36. https://www.yeniakit.com.tr/haber/balikesirde-dagin-zirvesindeki-kayalardan-degirmen-tasi-yapiyor-385761.html 16 Ekim 2017 Erişim Tarihi:22.03.2019 http://www.anadoludabugun.com.tr/turkiye-nin-ilk-tahinli-lokumu-uretildi-ozel-haber-72886 23.11.2018. Erişim tarihi:22.03.2019. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QChttps://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beşeri Coğrafya
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Alpaslan Aliağaoğlu 0000-0002-6198-3878

Emine Yılmaz Akçaözoğlu

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 19 Nisan 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 41

Kaynak Göster

APA Aliağaoğlu, A., & Yılmaz Akçaözoğlu, E. (2019). BOZKIR (KONYA) İLÇESİNDE TAHİN ÜRETİMİ: ÖZELLİKLER VE SORUNLAR. Doğu Coğrafya Dergisi, 24(41), 1-14. https://doi.org/10.17295/ataunidcd.556183

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929