Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YÖRESEL YEMEK İMAJININ DESTİNASYON TERCİHİNE ETKİSİ

Yıl 2020, Cilt: 25 Sayı: 43, 183 - 194, 28.06.2020
https://doi.org/10.17295/ataunidcd.712430

Öz

Bu çalışmanın amacı Kahramanmaraş’ın yöresel yemek imajının tespit edilmesidir. Bunun yanı sıra yöresel yemek imajının destinasyon tercihindeki etkisi ölçülmektedir. 2019 yılının aralık ayında yapılan bu çalışma, Kahramanmaraş ilini 2018 yılında ziyaret eden yerli turistler üzerinde yapılmıştır. Ankete toplamda 410 kişi katılmıştır. Araştırmada t-testi, anova testi ve regresyon analizleri uygulanmıştır.
Araştırmadan elde edilen verilere göre yöresel yemek imajının destinasyon tercihi üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca ankete katılan bireylerin yöresel yemek imajlarının, cinsiyetine, yaşına ve şehre geliş sayılarına göre grup ortalamaları açısından anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı, ancak gelir seviyesine göre ziyaretçilerin yöresel yemek imajlarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna varılmıştır. Bu verilere göre yöresel yemeklerin gastronomi turizminde önemli bir yeri olduğu anlaşılmaktadır. Buna ek olarak yöresel yemeklerin, destinasyon pazarlanmasında dikkate alınması gereken önemli bir fenomen olduğu görüşü desteklenmektedir.

Kaynakça

  • Ab Karim, S., & Chi, C. G. Q. (2010). Culinary tourism as a destination attraction: An empirical examination of destinations’ food image. Journal of Hospitality Marketing and Management, 19(6), 531–555. https://doi.org/10.1080/19368623.2010.493064
  • Alderighi, M., Bianchi, C., & Lorenzini, E. (2016). The impact of local food specialities on the decision to (re)visit a tourist destination: Market-expanding or business-stealing? Tourism Management, 57, 323–333. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2016.06.016
  • Aydoğdu, A., & Duman, S. (2017). Destinasyon Çekicilik Unsuru Olarak Gastronomi Turizmi: Kastamonu Örneği. Journal Of Tourism And Research, 6(1), 4–23.
  • Barros, C. P., & Assaf, A. G. (2012). Analyzing Tourism Return Intention to an Urban Destination. Journal of Hospitality and Tourism Research, 36(2), 216–231. https://doi.org/10.1177/1096348010388658
  • Björk, P., & Kauppinen-Räisänen, H. (2014). Culinary-gastronomic tourism – a search for local food experiences. Nutrition and Food Science, 44(4), 294–309. https://doi.org/10.1108/NFS-12-2013-0142
  • Chen, C. F., & Tsai, D. C. (2007). How destination image and evaluative factors affect behavioral intentions? Tourism Management, 28(4), 1115–1122. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2006.07.007
  • Choe, J. Y. (Jacey), & Kim, S. (Sam). (2018). Effects of tourists’ local food consumption value on attitude, food destination image, and behavioral intention. International Journal of Hospitality Management, 71, 1–10. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2017.11.007
  • Demir, M. ve Demir, Ş.Ş. (2004). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Kapsamında Futbol Turizmi: Antalya Bölgesinde Bir Araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6(2), 94-116.
  • du Rand, G., & Heath, E. (2006). Tourism Towards a Framework for Food Tourism as an Element of Destination Marketing. Current Issues in Tourism, 9(3), 206–234. https://doi.org/10.2164/cit/226.0
  • Eryilmaz, B., & Şengül, S. (2016). Sosyal Medyada Paylaşılan Yöresel Yemek Fotoğraflarının Turistlerin Seyahat Tercihleri Üzerindeki Etkisi. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 32–42.
  • KİKTM. (2018). Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İstatistikler Arşivi. Kahramanmaraş.
  • Kivela, J., & Crotts, J. C. (2006). Tourism and Gastronomy: Gastronomy’s Influence on How Tourists Experience a Destination. Journal of Hospitality and Tourism Research, 30(3), 354–377. https://doi.org/10.1177/1096348006286797
  • Okumus, B., Okumus, F., & McKercher, B. (2007). Incorporating local and international cuisines in the marketing of tourism destinations: The cases of Hong Kong and Turkey. Tourism Management. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2005.12.020
  • Quan, S., & Wang, N. (2004). Towards a structural model of the tourist experience: An illustration from food experiences in tourism. Tourism Management, 25(3), 297–305. https://doi.org/10.1016/S0261-5177(03)00130-4
  • Quee Ling, L., Shahrim Ab Karim, M., Othman, M., Mohd Adzahan, N., & Ramachandran, S. (2010). Relationships Between Malaysian Food Image, Tourist Satisfaction and Behavioural Intention. World Applied Sciences Journal, 10, 164–171.
  • Rimmington, M., & Yüksel, A. (1998). Tourist Satisfaction and Food Service Experience: Results and Implications of an Empirical Investigation. Anatolia, 9(1), 37–57. https://doi.org/10.1080/13032917.1998.9686958
  • Ryu, K., & Jang, S. C. (Shawn). (2006). Intention to Experience Local Cuisine in a Travel Destination: The Modified Theory of Reasoned Action. Journal of Hospitality and Tourism Research, 30(4), 507–516. https://doi.org/10.1177/1096348006287163
  • Şahin, G. G., & Ünver, G. (2015). Destinasyon Pazarlama Aracı Olarak “Gastronomi Turizmi”: İstanbul’un Gastronomi Turizmi Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(2), 63–73.
  • Şengül, S., & Türkay, O. (2018). Yöresel Mutfak Motivasyon Unsurlarının Destinasyonu Tekrar Tercih Etme Ve Başkalarına Önerme Üzerine Etkisi. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 149–172. https://doi.org/10.11611/yead.423509
  • Seo, S., Yun, N., & Kim, O. Y. (2017). Destination food image and intention to eat destination foods: a view from Korea. Current Issues in Tourism, 20(2), 135–156. https://doi.org/10.1080/13683500.2014.934210
  • Sparks, B., Bowen, J., & Klag, S. (2003). Restaurants and the tourist market. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 15(1), 6–13. https://doi.org/10.1108/09596110310458936
  • Tabachnick, B. G. and Fidell, L. S. (2013). Using multivariate statistics. Boston, Pearson.
  • Türkay, O., & Şengül, S. (2016). Yöresel Mutfak Unsurlarının Turizm Destinasyonu Seçimindeki Rolü (Mudurnu Örneği). International Journal of Management Economics and Business, 12(29), 63–87. https://doi.org/10.17130/ijmeb.20162922023
  • Yazıcıoğlu, Y., & Erdoğan, S. (2004). Spss uygulamalı bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yüksel, A., & Yüksel, F. (2001). Comparative performance analysis: Tourists’ perceptions of Turkey relative to other tourist destinations. Journal of Vacation Marketing, 7(4), 333–355. https://doi.org/10.1177/135676670100700404
  • Zağralı, E., & Akbaba, A. (2015). Turistlerin Destinasyon Seçiminde Yöresel Yemeklerin Rolü: İzmir Yarımadası’nı Ziyaret Eden Turistlerin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. Journal of Yasar University, 10, 6633–6644.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bölgesel Çalışmalar
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Polat 0000-0002-5591-5422

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 25 Sayı: 43

Kaynak Göster

APA Polat, M. (2020). YÖRESEL YEMEK İMAJININ DESTİNASYON TERCİHİNE ETKİSİ. Doğu Coğrafya Dergisi, 25(43), 183-194. https://doi.org/10.17295/ataunidcd.712430

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929