ORTODONTİ-PERİODONTOLOJİ İLİŞKİSİ
Öz
Ortodontik tedavinin başarısı; hastanın periodontal durumundan etkilenmekte olduğundan, periodontal destek olmadan ideal bir sonuç elde etmek mümkün değildir. Bu nedenle ortodonti, periodontoloji branşıyla bir ekip çalışması içerisindedir. Ülkemizde ortodontik tedavi, artık sadece erken yaşta uygulanan bir tedavi olmayıp, 35 yaş üstü erişkin bireylerde de kolay kabul görmektedir. Ortodonti kliniğinde karşılaşılan hastalar her zaman periodontal açıdan sağlıklı olmayıp çoğunlukla hafif dereceden şiddetliye birçok periodontal sorunla hekimin karşısına gelmek- tedir. Bu derlemede, ortodontik tedavinin etkinliği ve çevre dokulara etkileri açısından periodontal olarak sağlıklı ve periodontal olarak hasta bireyler olarak ayrı gruplar içerisinde konular tartışılacaktır. Ayrıca aşağıdaki sorular da ayrı bölümler içerisinde yanıt bulacaktır; "Ortodontik tedavi periodontal problemlere sebep olur mu?" , "Tedavide kullanılan mekanikler periodontal dokular üzerinde olumlu/olumsuz etki yaratır mı?", "Periodontal problemli hastalarda ortodontik tedavi yaklaşımları nelerdir?", "Ortodontik tedavi sonrası nüksün önlenmesi için neler yapılabilir?", "Estetik sorunların çözümünde ortodonti ve periodontoloji işbirliği ile ideal sonuçlar elde etmek mümkün müdür?"
Anahtar Kelimeler: Ortodonti, periodontoloji, ilişki
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Gottlieb EL, Nelson AH, Vogels DS. JCO Orthodontic Practice Study. Part 1: Trends. J Clin Orthod 1997;31:675.
- Gökalp S, Güçiz Doğan B, Tekçiçek M, Berberoğlu A, Ünlüer Ş. Erişkin ve yaşlılarda ağız-diş sağlığı profili, Türkiye-2004. Hacettepe Diş Hek Fak Derg 2007;31:11-8.
- E, Rodríguez-Torres C, Gahleitner HP, A, Heissenberger
- regeneration by bodily tooth movement: Dental computed
- patient. Am J Orthod
- 2004;125:100-6. Bone tomography examination Dentofacial Orthop
- Waerhaug J. Eruption of teeth into crowded position, loss of attachment and downgrowth of subgingival plaque. Am J Orthod Dentofacial Orthop 1980; 78: 453-9.
- VanVenroy JR, Yukna RA. Orthodontic extrusion of singlerooted teeth affected with advanced periodontal disease. Am J Orthod Dentofacial Orthop 1985;67:74.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Diş Hekimliği
Bölüm
Derleme
Yayımlanma Tarihi
11 Şubat 2015
Gönderilme Tarihi
11 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 24 Sayı: 2
Cited By
Diş Hekimliği Öğrencileri ve Diş Hekimlerinin Şeffaf Plaklar Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi
https://doi.org/10.31020/mutftd.1678058