Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı içecek solüsyon- larında (çay, kahve, portakal suyu, distile su) bekle- tilen yumuşak astar materyallerinin renk değişiminin değerlendirilmesidir.
Gereç ve yöntemler: Çalışmamızda ufijel, viskojel, elitesoft ve kerr olmak üzere dört farklı yumuşak astar materyali değerlendirilmiştir. Yumuşak astar materyal- lerinin oluşturduğu her bir örnek grubundan 20 şer adet örnek 15 mm çapında ve 2 mm kalınlığında disk şeklinde hazırlandı. Beş adet örnek her bir solüsyonda bekletildi. Renk değişimi spektrofotometre cihazı ile başlangıçta, 24 saat ve 7 gün sonunda içeceklerde bekletilerek ölçüldü. İstatistikler tek yönlü varyans analizi ve post hoc tukey testi ile değerlendirildi.
Bulgular: Tek yönlü varyans analizi ve bağımlı T testi (paired T) sonuçlarına göre; 24 saat ve bir haftalık ölçümler sırasında ve yumuşak astar materyalleri ile solüsyonlar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. (p<0,05) 24 saatlik bekletme süresi sonunda post hoc sonuçlarına göre; en yüksek ∆E değeri viscogel kahve grubunda gözlenirken, en düşük ∆E değeri ufigel por- takal suyu grubunda gözlenmiştir. Bir haftalık beklet- me süresi sonunda, yapılan post hoc analizine göre; en yüksek ∆E değeri kerr çay grubunda gözlenirken en düşük ∆E değeri ufigel portakal suyu grubunda gözlenmiştir.
Sonuç: Renk stabilitesi, materyalin yıpranması ve zarar görmesi hakkında klinisyenlere fikir veren bir belirteçtir. Bu çalışmada, test edilen materyallerin uygulanıldığı hastalar, bu renk değişikliği hakkında bilgilendirilmelidir.
Anahtar kelimeler: Yumuşak astar, renk stabilitesi, içecekler
IN VITRO COLOR STABILITY OF SOFT DENTURE LINERS AFTER STORAGE IN DIFFERENT BEVERAGES
ABSTRACT
Aim: The aim of this study was to evaluate the colour change of soft denture liners after storage in coffee, tea, orange juice, distilled water.
Materials and methods: Four liners (ufigel, viscogel, elitesoft and kerr) were evaluated in this study. Twenty disc-shaped samples, with uniform size of 15 mm diameter and 2 mm thickness were obtained for each solution. Five samples were stored in each solutions. The colour change was measured in a reflection spectrophotometer before and after 1 hour and 7 days of storage in beverages. Data were statistically analyzed using One way ANOVA and post hoc Tukey tests.
Results: One-way ANOVA and dependent t-test ( paired T), according to the results ; It found a significant difference between 24 hours and a weekly measurements during and soft lining materials and solutions. (P <0.05 ), according to a post hoc results at the end of the 24-hour waiting period; The highest value ΔE viscogel coffee group with the lowest value was observed in ufigel group was observed in orange juice. After one-week waiting period, by post hoc analysis done; The highest value ΔE kerr lowest value was observed in the tea group were observed in the orange juice group ufigel
Conclusion: Color stability of soft liners is an important indicator for clinicians of aging or damaging. The patients which had been applied the tested materials must be advised about this discoloration.
Key words: soft liners, color stability, bevereges
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.