-
Amaç: Bu in vitro çalışmamızın amacı, devamlı ısıyla vertikal kompaksiyon tekniği ile Sistem B ısı kaynağı kullanılarak yapılan kök kanal dolgularında, kök yüzeyinde oluşan ısı değişiklikleri üzerine farklı esaslı kök kanal patlarının etkilerini incelemekti. Gereç ve Yöntem: Periodontal ve protetik nedenlerle çekilmiş 48 adet çürüksüz üst kanin insan dişi kullanılarak yapılan bu çalışmada, dişlerin kök boyları eşit uzunlukta olacak şekilde kuronları ince bir elmas disk yardımıyla mine sement bölgesinden kesilerek uzaklaştırıldı. Çalışma uzunluğu belirlenen dişlerin kök kanalları, Hero Shaper döner alet ve % 5,25 ‘lik hipoklorit solusyonu kullanılarak Crown down tekniği ile genişletildi. Gates Glidden frez ile kuronal preparasyon tamamlandı. Dişlerin uzun ekseni boyunca kök yüzeylerine, vestibülde 3, palatinalde 2 ve apikalde 1 olmak üzere toplam 6 adet termokupl yerleştirildi. Dişler kanal ağızları dışarıda, kök kısmı içeride olacak şekilde 37 0C’ye ayarlanmış su banyosu içine konuldu. Değişik esaslı 5 adet kök kanal patının kullanıldığı deney grupları ve patın kullanılmadığı kontrol gruplarındaki her bir dişin kök kanalı devamlı ısıyla vertikal kompaksiyon tekniği ile dolduruldu. Kök kanalı dolgu yapım esnasında Termokupl’ların yerleştirildiği alanların her birinde kök yüzeyinde oluşan ısı değişimleri 10’ar saniye süreyle kaydedildi. Bulgular: Kök kanal patlarının kullanımı ile yapılan kanal dolgu esnasında kök yüzeyinde oluşan ısı artışının Diaket > Endomethasone > AH Plus > Kontrol Grubu > Sealapex şeklinde patlara göre sıralanmanın olduğu ve artışın ortalamalara göre en yüksek Diaket (+ 1,954 0C), en düşük Sealapex ile (+0.959 0C) yapılan dolgularda oluştuğu gözlendi. Bu farklılıkların Endomethasone ve AH plus grupları arası hariç, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (P0.001)
Sistem B Termoplastik gutta perka Kök yüzeyinde oluşan ısı değişikllikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 2011 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.