Amaç: Bu çalışmanın amacı 5 farklı yöntemle hazırlanan zirkonya altyapılı porselen kuronların marjinal uyum ve kırılma dirençlerini in vitro olarak değerlendirmektir.
Gereç ve yöntem: Prepare edilmiş molar dişi temsilen 30 adet paslanmaz çelik güdük her grupta 6 adet olacak şekilde 5 gruba ayrıldı.. 1. grup slip-casting yöntemi ile hazırlanan In-Ceram Zirconia, 2. grup electrodepositing yöntemi ile hazırlanan Wol-Ceram, 3. grup manuel dizayn ve manuel kopya üretim ile hazırlanan ZirkonZahn, 4. grup manuel dizayn ve dijital üretim ile hazırlanan Cercon ve 5. grup dijital dizayn ve dijital üretim ile hazırlanan Everest örneklerden oluşturuldu. Kuronlar simante edilmeden önce ve sonra optik mikroskop ile marjinal uyum açısından değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde Student t testi uygulandı.
Simantasyon sonrası termal siklus uygulanan kuronların kırılma dirençleri, 0.5 mm/dakika başlık hızına ayarlı universal test cihazında ölçüldü. Veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirildi.
Bulgular: Everest grubuna ait örnekler marjinal uyum açısından hem simantasyon öncesi (24,80 ± 4,77 µ) hem de simantasyon sonrası (41,86 ± 5,41 µ) en düşük değerleri verdi (p<0.001). Bunu, her iki ölçümde, sırası ile Cercon, Wol-Ceram, ZirkonZahn ve In-ceram Zirconia gruplarına ait örnekler takip etti.
En yüksek kırılma direnci değerini Everest grubuna ait örnekler gösterdi (1653,33 ± 53,54 N) (p<0.01). Bunu Cercon, ZirkonZahn, Wol-Ceram ve In-Ceram Zirconia grubuna ait örnekler takip etti.
Sonuçlar: Zirkonya altyapılı kuronların kırılma direnci ve marginal adaptasyonu üzerinde farklı hazırlama yöntemlerinin etkisi önemlidir. Dijital hazırlama yöntemi marginal uyum ve kırılma direnci açısından daha iyi sonuç vermiştir. İstatistiksel farklılıklara rağmen çalışmada kullanılan materyaller klinik olarak kabul edilir değerler sağlamıştır.
Anahtar kelimeler: Zirkonya, marjinal uyum, kırılma direnci
EVALUATION OF MARGINAL ADAPTATION AND FRACTURE STRENGTH OF DIFFERENT ZIRCONIA BASED CROWNS
ABSTRACT
Aim: The purpose of this study was in-vitro evaluation of marginal adaptation and fracture strength of zirconia based ceramic crowns prepared in five different ways.
Material and Methods: 30 stainless steel dies representing a molar crown were formed. 5 groups containig 6 dies each were formed. Groups were as follows: group 1. In-Ceram Zirconia prepared by slipcasting, group 2. Wol-Ceram prepared by electro-depositing, group 3. ZirkonZahn prepared by manual design and manufacturing, group 4. Cercon prepared by manuel design and digital manufacturing, group5. Everest prepared by digital design and digital manufacturing. All the crowns were evaluated for marginal adaptation before and after cementation by using stereo microscope. Data were statistically evaluated by Student t test. Fracture strengths of crowns were measured by a universal testing machine at a cross-head speed of 5mm/minute after thermo-cycling. One way ANOVA test were used to evaluate the data.
Results: Everest group showed the lowest marginal adaptation values before (24,80 ± 4,77 µ) and after cementation (41,86 ± 5,41 µ) (p<0.001). This was followed by Cercon, Wol-Ceram, Zirkonzahn, In-Ceram Zirconia groups in both measurements.
The highest fracture strength value was obtained from Everest group (1653,33 ± 53,54 N) (p<0.01). This was followed by Cercon, ZirkonZahn, Wol-Ceram and In-Ceram Zirconia groups.
Conclusion: Different preparation methods have important effect on marginal adaptation and fracture strength of zirconia based crowns. Digital manufacturing technique showed better marginal adaptation and fracture strength results. Despite the statistical differences all of the materials used in this study showed clinically accepted values.
Key words: Zirconia, marginal adaptation, fracture strength
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 31 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.