PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ

Cilt: 10 Sayı: 2 19 Şubat 2010
  • Serap Parlar
PDF İndir
TR

PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ

Öz

Uyku, insanın gerek fiziksel gerekse ruhsal sağlığı yönünden çok önemli bir gereksinimdir. Uyku yeteri kadar karşılanmadığı zaman çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun yanında bazı hastalıklar da uyku kalitesini etkilemekte ve uyku bozukluğuna yol açmaktadır. Parkinson Hastalığı (PH)’nda uyku bozukluğu, pek çok nedene bağlı ortaya çıkabilen ve hastaların yaşam kalitesini etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Uyku bozukluğunun hastalığın primer patolojisine, semptomlara, kullanılan ilaçlara veya eşlik eden primer uyku bozukluklarına bağlı olabileceği bildirilmektedir. PH’da görülebilen uyku sorunları; insomnia, canlı rüyalar, uyku davranış bozukluğu, anormal nokturnal hareketler, gündüz aşırı uyuklama ve yorgunluktur. Bir hastanın uyku gereksiniminin karşılanmasına yardım etmek için hemşire, uykunun doğasını, uykuyu etkileyen etmenleri ve hastanın uyku alışkanlıklarını bilmelidir. Bu nedenle hemşire uykunun fizyolojisini ve uykuyu artıran veya bozan durumları bilmeli ve yeterli uykunun sağlanmasına yardımcı olmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

tr; en

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Serap Parlar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

19 Şubat 2010

Gönderilme Tarihi

19 Şubat 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Parlar, S. (2010). PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, 10(2), 95-104. https://izlik.org/JA79HR52DH
AMA
1.Parlar S. PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2010;10(2):95-104. https://izlik.org/JA79HR52DH
Chicago
Parlar, Serap. 2010. “PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 10 (2): 95-104. https://izlik.org/JA79HR52DH.
EndNote
Parlar S (01 Şubat 2010) PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 10 2 95–104.
IEEE
[1]S. Parlar, “PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ”, Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 10, sy 2, ss. 95–104, Şub. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79HR52DH
ISNAD
Parlar, Serap. “PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 10/2 (01 Şubat 2010): 95-104. https://izlik.org/JA79HR52DH.
JAMA
1.Parlar S. PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2010;10:95–104.
MLA
Parlar, Serap. “PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 10, sy 2, Şubat 2010, ss. 95-104, https://izlik.org/JA79HR52DH.
Vancouver
1.Serap Parlar. PARKİNSON HASTALARINDA UYKU BOZUKLUKLARI VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences [Internet]. 01 Şubat 2010;10(2):95-104. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79HR52DH

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.