KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 11 Sayı: 3 19 Şubat 2010
  • Dilek Cingil
  • Said Bodur
PDF İndir
TR

KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Çalışma Karaman’da yaşayan 65 yaş ve üzeri yaşlıların günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılık düzeylerini ve bağımlılığı etkileyen risk etmenlerini saptamak amacıyla yapıldı. Bu tanımlayıcı araştırma 2003 yılı Nisan ayında Karaman 3 Nolu Sağlık Ocağı bölgesinde gerçekleştirildi. Yaşlıların bağımlılık düzeylerini saptamak amacıyla Katz Bağımlılık Ölçeği ve araştırıcılar tarafından geliştirilen sosyo-demografik bilgi formu kullanıldı. Anket ve ölçek tek tek ev ziyareti yapılarak yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulandı. Araştırma kapsamına alınan yaşlıların yaş ortalaması 70.46±5.51 (65-95) idi. Ulaşılabilen 277 yaşlının 52’sinde (%18.8) bağımlılık tespit edildi. Bağımlılıkta ilk sıraları banyo yapma, giyinme ve idrar kontrolü almaktaydı. Kadınların idrar kontrolünde bağımlılığı erkeklere göre daha yüksek orandaydı. Temel günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılık için risk etmenleri 75 yaş ve üzerinde bulunma, kronik hastalık varlığı ve öğrenim görmeme olarak tespit edildi. Sonuç olarak, yaşlı sağlığı hizmetlerinin planlama ve yürütümünün yaşlıların beşte birinin bağımlı olduğu gerçeğinin ve bağımlılığın risk etmenlerinin dikkate alınarak yapılmasının uygun olacağı kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akın B, Emiroğlu ON (2003).Evde yaşayan yaşlılarda mobilitede yetiyitimi ve ilişkili faktörlerin incelenmesi. Geriatri 6(2): 59-67.
  2. Aksayan S, Cimete G (1998). Kronik hastalıklı bireylerin evde bakım gereksinimleri, olanakları ve tercihleri, Marmara Üniversitesi I. Ulusal Evde Bakım Kongresi Kitabı, 79-90.
  3. Akyüz G (2006). Geriatrik hastalarda yaşam kalitesi. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi 52 (Özel Ek A): A57A59.
  4. Arslan Ş, Gökçe-Kutsal Y (1999). Yaşlılarda özürlülüğün değerlendirimine yönelik çok merkezli epidemiyolojik çalışma. Geriatri 2: 103-114.
  5. Çivi S, Tanr ı kulu MZ (2000). Yaşlılarda bağımlılık ve fiziksel yetersizlik düzeyleri ile kronik hastalıkların prevalansını saptamaya yönelik epidemiyolojik çalışma. Geriatri 3(3): 85-90.
  6. Dahlin Ivanoff S, Sonn U, LundgrenLindovist B et al. (2000). Disability in Daily Life Activities and visual impairment: a population study of 85-year-old people living at home. Scandinavian Journal of Occupational Therapy 7:148-155.
  7. Dünya Sağlık Raporu Yaşam Boyunca Sağlık (1998). Çeviri Ed: B Metin, A Akın, İ Güngör. Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü, Ankara.
  8. Karahan A, Güven S (2002). Yaşlılıkta evde bakım. Geriatri 5(4): 155-159.

Ayrıntılar

Birincil Dil

tr; en

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Dilek Cingil Bu kişi benim

Said Bodur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

19 Şubat 2010

Gönderilme Tarihi

19 Şubat 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 11 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Cingil, D., & Bodur, S. (2010). KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, 11(3), 33-39. https://izlik.org/JA55FW72AL
AMA
1.Cingil D, Bodur S. KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2010;11(3):33-39. https://izlik.org/JA55FW72AL
Chicago
Cingil, Dilek, ve Said Bodur. 2010. “KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 11 (3): 33-39. https://izlik.org/JA55FW72AL.
EndNote
Cingil D, Bodur S (01 Şubat 2010) KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 11 3 33–39.
IEEE
[1]D. Cingil ve S. Bodur, “KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ”, Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 11, sy 3, ss. 33–39, Şub. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55FW72AL
ISNAD
Cingil, Dilek - Bodur, Said. “KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 11/3 (01 Şubat 2010): 33-39. https://izlik.org/JA55FW72AL.
JAMA
1.Cingil D, Bodur S. KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2010;11:33–39.
MLA
Cingil, Dilek, ve Said Bodur. “KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 11, sy 3, Şubat 2010, ss. 33-39, https://izlik.org/JA55FW72AL.
Vancouver
1.Dilek Cingil, Said Bodur. KARAMAN İL MERKEZİNDE YAŞAYAN YAŞLILARIN BAĞIMLILIK DÜZEYLERİ, DEMOGRAFİK VE MEDİKAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences [Internet]. 01 Şubat 2010;11(3):33-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55FW72AL

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.