Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği

Cilt: 13 Sayı: 4 4 Ocak 2011
  • Ayşe Sayan Çevirme
  • Mustafa Yıldız
  • Dilek Aygin
  • Birsel Kavaklı
PDF İndir
TR

Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği

Öz

Hipertansiyonun geniş kitlelerde erken tanınması ve kontrol altına alınması halk sağlığı çalışmalarının önemli bir bölümüdür Bu çalışmada amaç, ev ziyaretleri sırasında verilen bilgi ve bakım hizmetlerinin hipertansiyonlu hastaların tansiyonlarını kontrol altında tutma, yaşam kalitesini geliştirme ve sağlığa ilişkin yaşam davranışları kazandırma etkinliğini belirlemektir. Çalışma tek guruplu pretest-post-test olarak dizayn edildi. Çalışmaya 65 yaş ve üstü, en az 6 aydan beri hipertansiyon tanısı almış olan 48 birey dâhil edildi. Birinci haftadan itibaren eğitim-bakım hizmetlerini içeren bir hemşirelik girişimi uygulandı. Hastalara 2 hafta aralıklarla toplam yedi kez eğitim verildi. Veriler; anket formu, kan basınçları, beden kitle indeksi ölçümleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği (SYBDÖ) aracılığıyla elde edildi. Verilerin analizinde SPSS istatistik programı kullanıldı. Çalışmanın sonucunda bireylerin kan basınçları ve BKI değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma, beslenme, sağlık sorumluluğu ve stres yönetimi davranışlarında ise istatistiksel olarak anlamlı artma görüldü.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ……….. What Is High Blood Pressure? (2006) http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifi er=2112 (retrieved: 9.10.2006).
  2. Ammerman AS, Keyserling TC, Atwood JR et al. (2003). A randomized controlled trial of a public health nurse directed treatment program for rural patients with high blood cholesterol. Preventive Medicine 36(3): 340–351.
  3. Arıcı M, Altun B, Erdem Y et al. (2006). Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği; www.turkhipertansiyon.org.(erişim tarihi: 9.10.2006).
  4. Banegas JR, Guallar-Castillón P, RodrıguezArtalejo F et al. (2006). Association between awareness, treatment, and control of hypertension, and quality of life among older adults in Spain. American Journal of Hypertension 19(7): 686–693.
  5. Dickey RA, Janick JJ (2001). Lifestyle modifications in the prevention and treatment of hypertension. Endocrine Practice 7(5): 392–39.
  6. Erbaşı S, Tüfekçioğlu O, Sabah İ (1999). Yaşlılık ve Hipertansiyon. Geriatri 2(2): 67–70.
  7. Erci B, Sayan A, Tortumluoğlu G et al. (2003).The effectiviness of Watson’s Caring Model on the quality of life and blood pressure of patients with hypertension. Journal of Advanced Nursing 41(12): 130-139.
  8. Esin N (1997). Endüstriyel alanda çalışan işçilerin sağlık davranışlarının saptanması ve geliştirilmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul,

Ayrıntılar

Birincil Dil

en;tr

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ayşe Sayan Çevirme Bu kişi benim

Mustafa Yıldız Bu kişi benim

Dilek Aygin Bu kişi benim

Birsel Kavaklı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

4 Ocak 2011

Gönderilme Tarihi

4 Ocak 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 13 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Sayan Çevirme, A., Yıldız, M., Aygin, D., & Kavaklı, B. (2011). Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, 13(4), 26-35. https://izlik.org/JA97MK96XA
AMA
1.Sayan Çevirme A, Yıldız M, Aygin D, Kavaklı B. Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2011;13(4):26-35. https://izlik.org/JA97MK96XA
Chicago
Sayan Çevirme, Ayşe, Mustafa Yıldız, Dilek Aygin, ve Birsel Kavaklı. 2011. “Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 13 (4): 26-35. https://izlik.org/JA97MK96XA.
EndNote
Sayan Çevirme A, Yıldız M, Aygin D, Kavaklı B (01 Ocak 2011) Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 13 4 26–35.
IEEE
[1]A. Sayan Çevirme, M. Yıldız, D. Aygin, ve B. Kavaklı, “Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği”, Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 13, sy 4, ss. 26–35, Oca. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97MK96XA
ISNAD
Sayan Çevirme, Ayşe - Yıldız, Mustafa - Aygin, Dilek - Kavaklı, Birsel. “Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 13/4 (01 Ocak 2011): 26-35. https://izlik.org/JA97MK96XA.
JAMA
1.Sayan Çevirme A, Yıldız M, Aygin D, Kavaklı B. Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2011;13:26–35.
MLA
Sayan Çevirme, Ayşe, vd. “Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 13, sy 4, Ocak 2011, ss. 26-35, https://izlik.org/JA97MK96XA.
Vancouver
1.Ayşe Sayan Çevirme, Mustafa Yıldız, Dilek Aygin, Birsel Kavaklı. Ev Ziyaretleri Sırasında Verilen Eğitim ve Bakım Hizmetlerinin Türkiye’deki Hipertansiyonlu Yaşlı Bireylerin Tansiyonlarının Kontrolü ve Yaşam Davranışları Üzerine Olan Etkinliği. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences [Internet]. 01 Ocak 2011;13(4):26-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97MK96XA

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.