HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA

Cilt: 15 Sayı: 2 16 Haziran 2012
PDF İndir
TR

HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA

Öz

Amaç: Bu çalışma, hastaların Hendrich II Düşme Riski Ölçeği ve Morse Düşme Ölçeğine göre düşme risklerini ve düşmeyi belirlemedeki duyarlılığını saptamak amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini 130 hasta oluşturmuştur. Veriler, bireylerin sosyo-demografik özelliklerini ve düşme için risk faktörlerini içeren anket formu, Morse Düşme Ölçeği ve Hendrich II Düşme Riski Ölçeği ile toplanmış, yüzdelik ve ROC analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 60.09±18.98’dur. Bireylerin %40.8’inde hastaneye yatmadan önce düşme öyküsünün olduğu ve %23.1’inin son bir ay içerisinde düştüğü saptanmıştır. Düşme riskini belirlemeye yönelik izlemlerimiz sırasında hastaların (s=7) %5.4’ün de düşme gerçekleştiği belirlenmiştir. Hendrich II Düşme Riski Ölçeğine göre duyarlılık değeri %42.9, Morse Düşme Riski Ölçeğine göre %85.7 olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışılan kliniklerde hastaların düşme riski ve oranı yüksektir. Bu nedenle, hemşirelerin düşme risk belirleme araçlarını kullanarak düşme riski olan hastaları belirlenmesi önemlidir. Her iki ölçek, araştırmanın yapıldığı kliniklerde, düşme riski olan hastayı belirlemede etkin değildir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyol AD. Falls in the Elderly: What Can Be Done? International Nursing Review 2007;54:191-6.
  2. Ang NKE, Mordiffi SZ, Wong HB, Devi K, Evans D. Evaluation of Three Fall-Risk Assessment Tools in an Acute Care Setting. Journal of Advanced Nursing 2007;60(4): 427-35
  3. Atay S, San AT, Aycan Ö. Hendrich II Düşme Riski Modeli’nin Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması. 12. Ulusal Hemşirelik Kongresi 2010, 20-24 Ekim, Sivas. Berke D, Aslan FE. Cerrahi Hastalarını Bekleyen Bir Risk: Düşmeler, Nedenleri ve Önlemler. Anadolu Hemşirelik 2010;13(4):72-7.
  4. Coşar A. Diyabet ve Anestezi. Anestezi Dergisi 2003;11(3):167-76.
  5. Çapacı K. İnmede Düşme ve Kırıklar. Türk Fizik Tıp Rehabilitasyon Dergisi 2007;53(1):7-10.
  6. Diccini S, Pinho RG, SilvaFO. Assessment of Risk and Incidence of Falls in Neurosurgical Inpatients. RevLatino-am Enfermagem 2008;16(4): 752-7.
  7. Giles LC, Whitehead CH, Jeffers L, McErlean B, Thompson D, Crotty M. Falls in Hospitalized Patients. 2006;24(3):167-72.
  8. Healey F. A Guide on How to Prevent Fallsand İnjury in Hospital. Nursing Older People 2010;22(9):16-22.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

16 Haziran 2012

Gönderilme Tarihi

27 Mayıs 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Özden, D., Karagözoğlu, Ş., & Kurukız, S. (2012). HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, 15(2), 80-88. https://izlik.org/JA29FR87HK
AMA
1.Özden D, Karagözoğlu Ş, Kurukız S. HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2012;15(2):80-88. https://izlik.org/JA29FR87HK
Chicago
Özden, Dilek, Şerife Karagözoğlu, ve Seda Kurukız. 2012. “HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 15 (2): 80-88. https://izlik.org/JA29FR87HK.
EndNote
Özden D, Karagözoğlu Ş, Kurukız S (01 Haziran 2012) HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 15 2 80–88.
IEEE
[1]D. Özden, Ş. Karagözoğlu, ve S. Kurukız, “HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA”, Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 15, sy 2, ss. 80–88, Haz. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29FR87HK
ISNAD
Özden, Dilek - Karagözoğlu, Şerife - Kurukız, Seda. “HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 15/2 (01 Haziran 2012): 80-88. https://izlik.org/JA29FR87HK.
JAMA
1.Özden D, Karagözoğlu Ş, Kurukız S. HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2012;15:80–88.
MLA
Özden, Dilek, vd. “HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 15, sy 2, Haziran 2012, ss. 80-88, https://izlik.org/JA29FR87HK.
Vancouver
1.Dilek Özden, Şerife Karagözoğlu, Seda Kurukız. HASTALARIN İKİ ÖLÇEĞE GÖRE DÜŞME RİSKİNİN BELİRLENMESİ VE BU ÖLÇEKLERİN DÜŞMEYİ BELİRLEMEDEKİ DUYARLILIĞI: PİLOT ÇALIŞMA. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences [Internet]. 01 Haziran 2012;15(2):80-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29FR87HK

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.