ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ

Cilt: 17 Sayı: 2 19 Haziran 2014
PDF İndir
EN TR

ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ

Öz

Gebelik ve doğum fizyolojik bir süreç olup, günümüzde gelişen teknolojinin baskısıyla gereksiz müdahalelerin yapıldığı, kadının etkin rol oynamadığı ve kötü anımsan bir süreç haline gelmiştir. Bu süreçlerde kadına sağlanan fiziksel, psiko-sosyal destek ve eğitim, kadının doğumda aktif rol oynayarak sürecin iyi anımsanmasına yardımcı olacaktır. Sağlanan eğitim ve destekte, tüm süreçte, kanıta dayalı uygulamaların rehber alınması, kadına uygulanan gereksiz girişimlerin azaltılması ve ana-çocuk sağlığının korunması/ geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda mortalite ve morbidite oranlarının düşürülmesi, sezaryen oranlarının azaltılması başarılı bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için; Amerika’da başlatılan ve Türkiye’de uygulamaya geçilmesi planlanan “anne dostu hastane” kavramı tartışılmaktadır. Bu kavram ile yüksek maliyetli, etkin olmayan tarama ve tanı işlemleri yerine; uygulama gerekçesi kanıt temelli literatüre dayanan, doğum sürecinin normalliği, güçlendirme, otonomi, zarar vermeme ve sorumluluk prensiplerine dayanan bir süreç gerçekleşecektir. Bu süreç, doğumu yöneten sağlık profesyonelleri tarafından etkin kullandığında, doğum normal, güvenilir ve kadınların kendi istediği şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Doğumun yanı sıra, bu süreç içerisinde antenatal ve postnatal bakım hizmetlerinin de bakım protokollerine uygun verilmesi sağlanacaktır. Bu derlemede “anne dostu hastane” kavramının ilke-kriterleri ve sağlık profesyonellerine düşen sorumluluklar tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bayram GO. Kanıta   Dayalı   Uygulamalar   Doğrultusunda   Alternatif  Bir  Doğum  Yöntemi:  Evde   Doğum.   Maltepe   Üniversitesi   Hemşirelik   Bilim   ve   Sanatı  Dergisi  2009; 2(3): 99-104.
  2. Coalition for Improving Maternity Services. The Mother-Friendly Childbirth Initiative: The First Consensus Initiative of the Coalition for Improving Maternity Services. Journal of Midwifery & Women's Health 1997; 42(1): 59-63.
  3. Hotelling BA. The Coalition for Improving Maternity Services: Evidence Basis for the Ten Steps of Mother-Friendly Care. JPE 2007; 16(2): 38-43.
  4. Hotelling BA. Is Your Perinatal Practice MotherFriendly? A Strategy for Improving Maternity Care. Birth 2004; 31(2): 143- 7.
  5. Jukelevics N. The Coalition for Improving Maternity Services: evidence basis for the ten steps of mother

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

19 Haziran 2014

Gönderilme Tarihi

5 Ekim 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Başgöl, Ş., & Oskay, Ü. (2014). ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, 17(2), 125-129. https://izlik.org/JA38UY84DD
AMA
1.Başgöl Ş, Oskay Ü. ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2014;17(2):125-129. https://izlik.org/JA38UY84DD
Chicago
Başgöl, Şükran, ve Ümran Oskay. 2014. “ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 17 (2): 125-29. https://izlik.org/JA38UY84DD.
EndNote
Başgöl Ş, Oskay Ü (01 Haziran 2014) ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 17 2 125–129.
IEEE
[1]Ş. Başgöl ve Ü. Oskay, “ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ”, Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 17, sy 2, ss. 125–129, Haz. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38UY84DD
ISNAD
Başgöl, Şükran - Oskay, Ümran. “ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 17/2 (01 Haziran 2014): 125-129. https://izlik.org/JA38UY84DD.
JAMA
1.Başgöl Ş, Oskay Ü. ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2014;17:125–129.
MLA
Başgöl, Şükran, ve Ümran Oskay. “ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ”. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences, c. 17, sy 2, Haziran 2014, ss. 125-9, https://izlik.org/JA38UY84DD.
Vancouver
1.Şükran Başgöl, Ümran Oskay. ANA ÇOCUK SAĞLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE ANNE DOSTU HASTANE MODELİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences [Internet]. 01 Haziran 2014;17(2):125-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38UY84DD

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.