STANDART HASTA UYGULAMALARININ HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN EMPATİ DÜZEYLERİ VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
Öz
Yöntem: Araştırmanın örneklemini 39 intörn hemşire oluşturmuştur. Öğrenciler iki gruba ayrılmış ve her grup iki ayrı vaka ile hazırlanmış senaryo ile çalıştırılmıştır. Gruplar farklı günlerde simülasyon uygulamasına alınmıştır. Veri toplama formları tüm öğrencilere simülasyon uygulamasına başlamadan önce ve simülasyon uygulaması tamamlandıktan sonra olmak üzere ön test-son test şeklinde uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama formları olarak öğrenci bilgi formu, Problem çözme Ölçeği, Empatik Eğilim Ölçeği-A ve Empatik Eğilim Ölçeği-B kullanılmıştır.
Bulgular: İntörn hemşirelerin empati düzeyleri ön test ve son test puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Problem çözme ölçeği ön test ve son test puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır Simülasyon eğitimlerine katılmadan önce intörn hemşirelerin Empatik Eğilim Ölçeği-A puan ortalaması 139.02±20.4 (t:-3.739 p:0.001) ve Empatik Eğilim Ölçeği-B puan ortalaması 59.02±8.31 (t:-8.263, p<0.001) olarak belirlenmiştir.
Sonuç: Standart hasta kullanılarak yapılan simülasyon eğitimleri intörn hemşirelerin empati becerilerini artırmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Velioğlu P. Hemşirelikte Kavram ve Kuramlar, 1999:259-83.
- 2. Özcan A. Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim. Ankara. Sistem Ofset bas. 2012.
- 3. Dökmen Ü. Empatinin Yeni Bir Modele Dayanılarak Ölçülmesi ve Psikodrama ile Geliştirilmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi 1988;21(1-2):155-90.
- 4. Tutuk A, Al D, Doğan S. Hemşirelik Öğrencilerinin İletişim Becerisi ve Empati Düzeylerinin Belirlenmesi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi 2002;6(2):36-41.
- 5. Yurttaş A, Yetkin A. Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Empatik Becerileri ile Problem Çözme Becerilerinin Karşılaştırılması. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2003;6(1):1-13.
- 6. Arifoğlu B, Razı GS. Birinci Sınıf Hemşirelik Öğrencilerinin Empati ve İletişim Becerileriyle İletişim Yönetimi Dersi Akademik Başarı Puanı Arasındaki İlişki. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Elektronik Dergisi 2011;4(1):7-11.
- 7. Karaca A, Açıkgöz F, Akkuş D. Eğitim ile Empatik Beceri ve Empatik Eğilim Geliştirilebilir Mi?: Bir Sağlık Yüksekokulu Örneği. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2013;(4)1:118-22.
- 8. Yıldırım B, Özkahraman Koç Ş, Sarıkaya Karabudak S. Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Problem Çözme Becerileri ile Öğrenme Biçemleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2014;3(3):859-82.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
21 Mart 2021
Gönderilme Tarihi
10 Haziran 2019
Kabul Tarihi
26 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 24 Sayı: 1
Cited By
Determinants of Problem‐Solving Skills of Nursing Students: Solution‐Focused Thinking Skills and Emotional Intelligence
Journal of Evaluation in Clinical Practice
https://doi.org/10.1111/jep.14312