BibTex RIS Kaynak Göster

Travma Sonrasında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Yaklaşımı

Yıl 2016, Cilt: 19 Sayı: 3, 0 - 0, 05.10.2016
https://doi.org/10.17049/ahsbd.71279

Öz

ÖZET

Günümüz dünyasında yaşanılan hastalık, deprem, sel, tsunami gibi doğal kaynaklı;   savaş, terör, ev içi şiddet, tecavüz, işkence, tutsaklık gibi insan kaynaklı travmalar,   küreselleşmenin de etkisiyle bireyleri ve toplumları doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemekte ve beraberinde travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, depresyon gibi ruhsal hastalıklara neden olabilmektedir. Travmadan etkilenen bireylerde ruhsal belirtilerin tanınması, tedavisi ve geleceğe dair olumlu,  umutlu beklentilerin, hedeflerin oluşturulması ve yaşama yeniden uyum sağlayabilmeleri açısından ruh sağlığı hemşirelerinin yaklaşımları oldukça önemlidir. Özellikle ruh sağlığı hemşirelerinin birey, aile ve toplum ruh sağlığını koruyabilmeleri için; risk gruplarına yönelik travma sonrası hizmetlerde ve travma sonrası stres bozukluğunda, bireylerin tedavi ve iyileşme sürecinde her alanda aktif olarak yer almaları gerekmektedir. Bu derleme de travma sonrasında yaşanılan ruhsal sorunların üstesinden gelme sürecinde, ruh sağlığı ve hastalıkları hemşiresinin profesyonel yaklaşımındaki temel özelliklerin sunulması amaçlanmıştır.

Anahtar kelimeler; Travma; ruh sağlığı; psikiyatri hemşireliği

 

ABSTRACT

The Mental Health and Psychiatric Nurses’ Aproach in After Trauma

Nowadays, with the effect of globalism, natural traumas such as epidemic, earthquake, flood and tsunami and social traumas such as war, terror, domestic violenece, rape, torture and captivity influnce individuals and societies directly or indirectly and could cause psychological problems such as post-trauma stress disorder, anxiety and depression. The approach of the psychiatric and mental health nurses is of great importance in terms of diagnosis of psychological problems, their treatment and developing positive and hopeful expectations for patients’ and their reintegration. Particularly for mental health nurses to protect the individual’s, family’s and society’s mental health, they must have an active role in the post-trauma services for risk groups and in post traumatic stress disorders and the process of treatment and recovery period.

Key words: Trauma, Mental Health, Psychiatric Nursing

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Ayşe Büyükbayram

Olcay Çam Bu kişi benim

Emel Öztürk Turgut

Yayımlanma Tarihi 5 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi 28 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 19 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver Büyükbayram A, Çam O, Öztürk Turgut E. Travma Sonrasında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Yaklaşımı. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;19(3).

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.