Objective: In this study, it is aimed to define the health problems and nursing interventions, to evaluate the intervention outcomes within the context of Omaha System in a group of tuberculosis patients who are taking directly observed therapy, and to test the usability of the Omaha System in this area.
Method: This descriptive study was carried out in a education-research hospital in Istanbul. Thirty inpatients who were taking directly observed therapy were recruited on a voluntary basis. Data was collected via forms based on Omaha System, recorded into Nightingale Notes software which was developed based on Omaha System electronically. Data were queried from Nightingale Notes and imported into a statistical program, descriptive and inferential analyses were accomplished.
Result: Eleven problems which were in physiological (80%), health related behavior (12%), and psychosocial (8%) domains in the Omaha System problem list were assessed in the study. The most frequently documented Omaha problems were Communicable/ infectious condition (for 61% of clients), Social contact (6%), Nutrition (6%), Respiration (5%), and Circulation (4%). The interventions were frequently in "Teaching, guidance, and counseling (44%)" and "Surveillance (%33)" categories. Significant differences were found in initial and final ratings of thedefined problems in knowledge, behaviour and status levels (p<0.05).
Conclusion: The study guided the nurses who are working with patients taking directly observed therapy in tuberculosis treatment about using the Omaha System and the software based on the system in defining health problems and care needs, evaluating the care given, documenting the nursing interventions, and managing the nursing care electronically.
Informatics directly observed therapy omaha system tuberculous
Amaç: Çalışmada, doğrudan gözetimli tedavi alan bir grup tüberküloz hastasının Omaha Sistemi ile sağlık problemlerini tanılamak, problemlerin çözümü için uygun hemşirelik girişimlerini belirlemek, girişimlerin sonuçlarını değerlendirmek ve sistemin bu alanda kullanılabilirliğini test etmek amaçlanmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı tipte planlanan bu araştırma, İstanbul'da bir eğitim- araştırma hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini çalışmanın yapıldığı hastanede yatarak doğrudan gözetimli tedavi alan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 30 hasta birey oluşturmuştur. Veriler, Omaha Sistem formları ile toplanmış, Omaha Sistemi temel alınarak oluşturulmuş Nightingale Notlar programına elektronik ortamda kayıt edilmiş ve bir istatistik paket programına aktarılarak tanımlayıcı ve inferentiyal analizleri yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmada, Omaha Sisteminin fizyolojik (%80), sağlık davranışları (%12) ve psikososyal (%8) alanlarında yer alan 11 problem tanılanmıştır. En sık tanılanan Omaha Sistem problemleri Bulaşıcı/enfeksiyon durumu (%61), Sosyal ilişki (%6), Beslenme (%6), Solunum (%5), ve Dolaşım (%4) dır. Sıklıkla “Eğitim, rehberlik ve danışmanlık” (%44) ve "Sürveyans” (%33) kategorilerinde girişimler yapılmıştır. Çalışmada, tüm problemler için bilgi, davranış ve durum düzeyinde ilk ve son değerlendirmeler arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05).
Sonuç: Çalışma, tüberküloz tedavisinde doğrudan gözetimli tedavi alan hastalarla çalışan hemşirelere, hastaların sağlık problemlerinin ve bakım gereksinimlerinin belirlenmesinde, verilen bakımın değerlendirilmesinde, elektronik ortamda hemşirelik bakımının yönetilmesinde Omaha Sistemi’ni ve sistemi temel alan yazılım programını kullanabilecekleri konusunda rehberlik etmiştir.
Bilişim doğrudan gözetimli tedavi hemşirelik omaha sistemi tüberküloz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mayıs 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 4 |
Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.
Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.