BibTex RIS Kaynak Göster

MATERNAL OBEZİTENİN EMZİRMEYE ETKİSİ

Yıl 2016, Cilt: 19 , 0 - 0, 04.01.2017

Öz

ÖZET

Obezite prevalansı tüm dünyada ciddi artış gösteren önemli bir halk sağlığı problemidir. Gebelikte görülen obezite hem annede hem de bebekte birçok sağlık problemine neden olduğu gibi, emzirme dönemini de olumsuz etkilemektedir. Yapılan çalışmalarda gebelik süresince annenin obez olmasının gestasyonel diyabet ve sezaryan doğum riskini arttırdığı, bu gibi komplikasyonlar nedeniyle de laktogenezin geciktiği belirtilmektedir. Obez anneler düşük özbenlik ve güven problemi, postpartum depresyon gibi psikolojik sorunlar nedeniyle emzirmeye daha geç başlamakta ve daha az emzirme eğilimi sergilemektedir. Aynı zamanda obezite nedeniyle annenlerin göğüslerinin büyük olması da annenin bebeğini emzirmesini zorlaştırmaktadır. Emzirme uterus kontraksiyonlarını arttırdığı için maternal obezlerde hemoraji riskini azaltmakta ve anemiyi önlemektedir. Laktasyon için günlük yaklaşık 500 kkal enerji harcanmasına bağlı olarak süt veren annenin metabolik hızı artmakta ve emzirme ile maternal ağırlık retansiyonu önlenmektedir. Emzirme, maternal obezitenin bir komplikasyonu olan makrozamik bebekte hipoglisemi oluşumunu da engellemektedir.  Sonuç olarak maternal obezite emzirmeyi etkilemekte, emzirme ise maternal obeziteyi önlemektedir. Bu nedenle doğurganlık çağındaki kadınlarda obezite önlenmeli, fazla vücut ağırlığı ile gebeliğe başlayan veya gebelik süresince önerilenden fazla ağırlık kazanımı olan anneler, hekimler veya hemşireler tarafından diyetisyene yönlendirilmelidir. Erken ve sık emzirme laktogenezi uyardığı için maternal obez anneler taburculuk öncesi emzirme hemşireleri tarafından emzirme için mutlaka teşvik edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Emzirme; Laktogenez;  Maternal obezite.

 

ABSTRACT

The Effect of Maternal Obesity on Breast-feeding

Obesity is a significant public health problem the prevalence of which shows a significant increase all around the world. Obesity in pregnancy not only causes many health problems for mother and baby but also affects breast-feeding period negatively. In the studies conducted, it is stated that the obesity of mother in pregnancy period increases the risk of gestational diabetes and cesarean delivery; and lactogenesisis delayed because of such complications. Obese mothers start breast-feeding later and have less tendency to breast-feed due to psychological problems such as the lack of self-esteem and confidence, and postpartum depression. Moreover, that obese mothers have big breasts due to obesity makes breast-feeding of the baby more difficult. Since breast-feeding increases uterus contractions, it reduces hemorrhage risk in the maternal obese and prevents anemia. Depending on approximately 500 kcal daily energy consumption for lactation, the metabolic rate of breastfeeding mothers increases and maternal weight retention is prevented with breast-feeding. Breast-feedingalso prevents the formation of hypoglycemia in the baby with macrosomia, which is a complication of maternal obesity.  Consequently, maternal obesity affects breast-feeding and breast-feeding prevents maternal obesity. Therefore, obesity must be prevented in women in the reproductive age group; mothers starting pregnancy with overweight or gaining more weightin the pregnancy period than suggested must be directed to a dietitian by doctors or nurses. Since early and frequent breast-feeding stimulates lactogenesis, maternal obese mothers must be certainly encouraged for breast-feedingby nursesbefore their discharge from the hospital.

Key words: Breastfeeding, Lactogenesis, Maternal obesity

Yıl 2016, Cilt: 19 , 0 - 0, 04.01.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Nilgün Kürklü

Hülya Kamarlı

Yayımlanma Tarihi 4 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 15 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 19

Kaynak Göster

Vancouver Kürklü N, Kamarlı H. MATERNAL OBEZİTENİN EMZİRMEYE ETKİSİ. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2017;19.

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.