ÖZET
Amaç: Bu araştırma, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde yorgunluğun günlük ve enstrümental yaşam aktiviteleri üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma 4 Mayıs – 30 Eylül 2015 tarihleri arasında, bir devlet hastanesinin göğüs hastalıkları kliniğine ve polikliniğe başvuran 140 hasta ile yapılmıştır. Araştırmada “Tanıtıcı Bilgiler Formu”, “Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği”, “Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği” ve “KOAH ve Astım Yorgunluk Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler uygulanmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %62.9’unun 65 ve üzeri yaşta, %68.6’sının erkek, %92.9’unun evli ve %56.4’ünün sigarayı bıraktığı saptanmıştır. Hastaların önemli bir kısmının dispne ve yorgunluk yaşadığı, başta enstrümental günlük yaşam aktiviteleri olmak üzere günlük yaşam aktivitelerinde yardıma gereksinim duydukları belirlenmiştir. Ayrıca yaşanan yorgunluğun hastaların günlük ve enstrümental yaşam aktivitelerini bağımsız yapabilme düzeylerini olumsuz yönde etkilediği görülmüştür (p<0.001).
Sonuç: Bu çalışmada hastaların dispne ve yorgunluk düzeylerinin yüksek olduğu, günlük ve enstrümental yaşam aktivitelerininde yorgunluğa bağlı olarak olumsuz etkilendiği belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: kronik obstrüktif akciğer hastalığı, yorgunluk, günlük yaşam aktiviteleri
ABSTRACT
The Effects Of Fatigue On The Daily Life Activities Of Patients With Chronic Obstructive Pulmonary Disease
Aim: This study was conducted with the aim of determining the effect of fatigue on daily and instrumental life activities in individuals with chronic obstructive pulmonary disease.
Method: This descriptive study was conducted between 4 May and 30 September 2015 with 140 patients who consulted to a chest disease clinic and polyclinic of a state hospital. The study data were collected using an “Introductory Information Form”, “Daily Life Activities Scale”, “Instrumental Activities of Daily Living Scale”, and “Chronic Obstructive Pulmonary Disease and Asthma Fatigue Scale”. The data were analyzed using descriptive statistics.
Results: Of the patients in the study, 62.9% were aged 65 or older, 68.6% were males, 92.9% were married, and 56.4% had given up smoking. The study found that a significant propotion of the patients had dyspnea and fatigue and needed help with daily life activities, especially for the instrumental activities of daily living. It has also been observed that living fatigue has a negative effect on the ability of patients to perform independent activities of daily and instrumental life.
Conclusion: In this study was determined that dyspnea and fatigue levels of patients were high, daily and instrumental life activities were negative affected due to fatigue.
Keywords: Chronic obstructive pulmonary disease, fatigue, daily life activities
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 12 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 Sayı: 2 |
Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.
Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.