Amaç: Erkek hemşirelik öğrencilerinin doğum ve kadın hastalıkları dersi klinik uygulamaları sonrasındaki tecrübe ve görüşlerini belirlemek ve hemşirelik mesleğinin erkek hemşirelik öğrencileri tarafından nasıl algılandığı, mesleği tercih etme nedenleri ve erkek hemşirelik öğrencilerinin doğum ve kadın hastalıkları uygulamasına yönelik önerilerini incelemektir.
Yöntem: Araştırma 2019-2020 yılı güz döneminde Karadeniz Bölgesi’nde bir Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde öğrenim gören 14 öğrenci ile nitel araştırma yöntemlerinden olan fenomenolojik araştırma deseni kullanılarak yapılmıştır. Veriler kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Görüşmeler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Veri doygunluğuna ulaşılıncaya kadar veriler toplanmış ve 14 öğrenci ile veri doygunluğuna ulaşılmıştır. Çalışmada temel analizin betimsel ve betimsel yorumlayıcı analizleri, daha sonra derinlemesine analizin içerik ve söylem analizlerine gidilmiştir. Kişisel bilgi formundaki bilgiler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 21.54±1.55 olup %57.14’ü sağlık yakını mensubudur ve % 64.28’i hemşirelik mesleğini isteyerek seçmiştir. “Mesleğe yönelik görüşler”, “Uygulamaya yönelik görüşler” ve “Uygulamaya yönelik öneriler” olmak üzere 3 tema, “Soyut görüşler”, “Somut görüşler”, “Olumlu görüşler” ve “Olumsuz görüşler” olmak üzere 4 alt tema belirlenmiştir.
Sonuç: Öğrenciler, hemşireliği insanlara yardım etmekle bütünleştirmişken, mesleği seçme nedenleri olarak atanmalarının kolay olması ve para kazanabilme olarak değerlendirmişlerdir. Öğrencileri en fazla etkileyen kısım, cinsiyetlerinden dolayı uygulama alanlarında aktif olamamaları ve mahremiyet duygusu nedeniyle de hasta ve hasta yakınlarının olumsuz davranış biçimleri olduğu tespit edilmiştir. Bu derste daha aktif olabilmek ve uygulamaları öğrenmek için klinik uygulama öncesi laboratuvarda becerilerini geliştirmek adına eğitimlerin olması gerektiğini ifade etmişlerdir.
Çalışmaya katılan ve destek olan tüm öğrencilere teşekkürlerimizi sunarız.
Aim: To determine the experiences and opinions of male nursing students after their clinical practice in obstetrics and gynecology course and to examine how the nursing profession is perceived by male nursing students, the reasons for choosing the profession, and the suggestions of male nursing students for the practice of obstetrics and gynecology.
Methods: The research was conducted by using a phenomenological research design, one of the qualitative research methods, with 14 students studying at a Faculty of Health Sciences Nursing Department in the Black Sea Region in the fall semester of 2019-2020. The data were collected with a personal information form and a semi-structured interview form. The interviews were obtained by the researcher using the face-to-face interview technique. The data were collected until the data saturation was reached and the data saturation was reached with 14 students. In the study, descriptive and descriptive interpretative analyzes of fundamental analysis, then content and discourse analysis of in-depth analysis were used. The information in the personal information form was evaluated by number, percentage, average, and standard deviation.
Results: The average age of the students is 21.54 ± 1.55, 57.14% of them are healthcare relatives and 64.28% of them have chosen the nursing profession willingly. Three themes were determined as “Professional opinions”, “Practical views” and “Practical suggestions”. Four sub-themes were determined as “Abstract views”, “Concrete opinions”, “Positive opinions” and “negative opinions”.
Conclusion: While students integrated nursing with helping people, they considered it easy to be appointed as reasons for choosing the profession and earning money. It was determined that students and their relatives were the most influential part of their negative behaviours due to their inability to be active in the application areas due to their gender and a sense of privacy. In this course, they stated that in order to be more active and to learn the practices, there should be trainings in order to develop their skills in the laboratory before the clinical practice.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 24 Sayı: 2 |
Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.
Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.