ENFLASYON-BÜYÜME SÜRECİNDE SABİT SERMAYE YATIRIMLARI

Cilt: 20 Sayı: 1 27 Kasım 2010
Harun Terzi , Sabiha Oltulular
PDF İndir
TR

ENFLASYON-BÜYÜME SÜRECİNDE SABİT SERMAYE YATIRIMLARI

Öz

Bu çalışmada enflasyon-büyüme-sabit sermaye yatırımları arasındaki ilişki korelasyon, zaman serileri analizleri ve eşanlı denklem sistemiyle analiz edilmiştir. Enflasyon-büyüme ilişkisi toplam, kamu ve özel sabit sermaye yatırımları ile üç ayrı model kurularak incelenmiştir. Modeller sabit sermaye yatırımları-büyüme ilişkisinin pozitif, ancak enflasyon-büyüme ve enflasyon-sabit sermaye yatırımları ilişkisinin negatif olduğunu göstermektedir. Mundell-Tobin etkisinin aksine neoklasik iktisadi görüşü destekleyen bu sonuçlar, Türkiye ekonomisinde enflasyon-büyüme ve enflasyon-sabit sermaye yatırımları ilişkisinin negatif olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Enflasyon, büyüme, sabit sermaye yatırımları, regresyon, DEKK ve 2AEKK

Kaynakça

  1. Andrés, J. ve Hernando, I. (1997), “Does Inflation Harm Economic Growth? Evidence from the OECD”, NBER Working Paper, No: 6062.
  2. Barro, R. J. (1995), “Inflation and Economic Growth”, Bank of England Quarterly Bulletin, 35, 166-76.
  3. ___________ (1997), Determinants of Economic Growth: A Cross-Country Empirical Study, MIT Press, Cambridge, Massachusetts.
  4. Braun, M. ve Tella, D. R. (2004), “Inflation, Inflation Variability, and Corruption”, Economics & Politics, 16, 77-100.
  5. Bruno, M. ve Easterly, W. (1998), “Inflation Crises and Long-Run Growth”, Journal of Monetary Economics, 41, 3-26.
  6. Cameron, N., Derek, H. ve Wayne, S. (1996), “Stylized Facts and Stylized Illusions: Inflation and Productivity Revisited”, Canadian Journal of Economics, 29, 152-62.
  7. Chang, G. H. ve Black, D. C. (2002), “Nonlinearity of the Inflation-Growth Relationship and the Optimal Inflation Rate”, http://www.utoledo.edu/~gchang/publication/groinf11all.pdf
  8. Clark, P. K. (1982), “Inflation and the Productivity Decline”, American Economic Review, 72, 149-54.
  9. Cozier, B. ve Selody, J. (1992), “Inflation and Macroeconomic Performance: Some Cross-Country Evidence”, Bank of Canada Working Paper, 92- 96.
  10. De Gregorio, J. (1992), “The Effects of Inflation on Economic Growth: Lessons from Latin America”, European Economic Review, 36, 417-25.

Kaynak Göster

APA
Terzi, H., & Oltulular, S. (2010). ENFLASYON-BÜYÜME SÜRECİNDE SABİT SERMAYE YATIRIMLARI. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 20(1), 1-18. https://izlik.org/JA69HS74HG