ÖRGÜTSEL KÜÇÜLMEYE STRATEJİK BİR BAKIŞ
Öz
Bu çalışmada örgütsel küçülme konusu ele alınmıştır. Literatür taraması yoluyla gerçekleştirilen bu çalışmada örgütsel küçülmeyle ilgili genel bir çerçeve çizilmeye ve literatüre katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Çalışmada küçülmenin modern bir yönetim tarzı olduğu ve bu yöntemle işletmelerin kendileri için hayati önem arz eden bir takım amaçları gerçekleştirmek için bu yöntemi kullanabileceği ifade edilmiştir. Ayrıca küçülme sadece olağanüstü durumları ifade eden kriz dönemlerinde değil aynı zamanda işletmenin rekabet avantajı sağlayabilmesinde de kullanılabilecek bir yöntem olduğu vurgulanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bali, Mehmet, İş letmelerde Yeniden Yap ı lanma Yöntemi İ le Küçülme ve Küçülmenin İ nsan Kaynaklar ı Üzerindeki Etkilerinin İ ncelenmesi, Dumlup ı nar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yay ı nlanmam ı ş Doktora Tezi, Kütahya, 2006.
- Büte, Mustafa, Örgütsel Küçülmenin Olum suz Etkilerini Giderme Hizmetleri ve Bankac ı l ı k Sektöründe Bir Uygulama, , Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yay ı nlanmam ı ş Doktora Tezi, Erzurum, 2005.
- Brealey-Myers-Marcus, Fundamentals of Corporate Finance, International Edition, McGraw Hill Inc., 1995, pp. 392-393
- Co ş kun, Sevda Ya ş ar, Stratejik Küçülme (Downsizi ng) ve Finansal Performans: ( İ MKB’DEK İ Firmalarda Bir uygulama), Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yay ı nlanmam ı ş Yüksek lisans tezi, Sakarya, 2001.
- Dahl, Svenn-J.Ge ve Neshe ı m, Torste ı n, Downsizing Strategies and Instituonal Env ı ronments, Scand. J. Motor. Vol. 14, No. 3, 1998, pp. 239-257.
- Ergeneli, Azize, ve Ar ı , Güler Sa ğ lam, "Krizde İş ten Ç ı karmalar ı n Banka Yöneticileri Üzerine Etkileri: Örgütsel Ba ğ l ı l ı k, Güven ve Güçlendirme Alg ı lar ı ", A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi,: 1, 60, 2005, ss: 121- 148.
- Güleç, Sevcan ve Bedük, Aykut, Küçülen Devlette Ya ş anan Örgütsel Davran ı ş Sorunlar ı (Karaman Köy Hizmetlerinde Bir Uygulama, Sosyal ve Ekonomik Ara ş t ı rmalar Dergisi, Say ı : 9, 2005, ss. 699-709.
- Gümü ş tekin, G. E., Organizasyonlarda Ölçek Küçültme ve Ölçek Küçültme Çal ı ş malar ı nda Önem Ta ş ı yan Unsurlar, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S, 12, 2004, ss. 245-257, Konya.
- Hutchinson, Joe C; Murrmann, Suzanne K; Murrmann, Kent F., Planning and implementing an effective downsizing program, Int. J. Hospitality Management Vol. 16, No. 1, 1997, pp. 23- 38.
- Karahan, Atila, Çal ı ş ma Ortam ı ndaki Statü Farkl ı l ı klar ı n ı n Örgütsel Ba ğ l ı l ı ğ ı na Etkisi, Sosyal Bilimler Dergisi, Say ı 3, 2008.


