BibTex RIS Kaynak Göster

Kalite Maliyeti ve Karlılık İlişkisi: Üniversite Yemekhanesinde Bir Uygulama / The Relationship Between Quality Cost and Profitability: An Application in University Dining Hall

Yıl 2016, Cilt: 20 Sayı: 4, 1563 - 1580, 31.12.2016

Öz

Günümüz rekabet koşulları içerisinde İşletmelerin hayatiyetlerini devam ettirebilmelerinin şartı, ürettikleri ürünlere müşterilerin talebini sağlamaktır. Araştırma Geliştirme faaliyetleriyle sürekli yenilik yapmak, talep yaratma yollarından biridir. Diğeri ise, kaliteli ürünü daha ucuza üretip pazarlamaktır. Müşterilerin, ürünlere olan memnuniyetlerini korumak ve daha da artırma zorunluluğu, her işletmeyi, ürünlerinin kalitesine önem vermelerini gerektirmektedir. Dolayısıyla bu durum, işletme yöneticilerini kalite üzerine çok yönlü çalışmalar yapmalarını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kalite maliyeti ile karlılık arasındaki ilişkinin düzeyini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, yemek hizmeti veren bir işletmenin ürünlerinin kalitesini artırmak için yaptığı giderlerin, gelirlerini hangi yönde etkileyebildiğini belirlemektir.

Anahtar Kelimler: Kalite Maliyeti, Kalite Karlılık İlişkisi

Abstract: In today's competitive circumstances, the condition of being able to continue the vitality of enterprises is to ensure the customers' demand to the products they produce. Making continuous innovation with research and development activities is one way of creating demand. The other is to produce and sell quality products cheaper. The requirement of protecting and further increasing the customers' satisfaction to the products, requires each business to give attention to the quality of their products. Therefore this requires the business managers to make versatile works on quality. The aim of this study is to determine the level of correlation between the cost of quality and profitability. For this purpose, the study attempts to determine the direction that affect catering company incomes and the expenditures made to improve the quality of their products.

Keywords: Quality Costs, Quality Profitability Relationship

Makale Geliş Tarihi: 17.05.2016

Makale Kabul Tarihi: 02.12.2016

Yıl 2016, Cilt: 20 Sayı: 4, 1563 - 1580, 31.12.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdulkadir Albez Bu kişi benim

Ayhan Korkulu

Burhan Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 20 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Albez, A., Korkulu, A., & Yılmaz, B. (2016). Kalite Maliyeti ve Karlılık İlişkisi: Üniversite Yemekhanesinde Bir Uygulama / The Relationship Between Quality Cost and Profitability: An Application in University Dining Hall. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(4), 1563-1580.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.