BibTex RIS Kaynak Göster

İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Din-Devlet İşleri Bağlamındaki Mülahazaları Üzerine Bir Deneme / An essay on the concerns of Religious Vocational High Schools’s Students on Religion and State Affairs

Yıl 2016, Cilt: 20 Sayı: 3, 0 - 0, 19.11.2016

Öz

İmam hatip liseleri, İmam Hatip Liseleri Milli Eğitim Sistemi içerisinde yer alan birer devlet okuludurlar. Bu okullar aradan geçen 86 yıllık sürede pek çok evreden geçmiştir. Bu süreçte eğitim içeriği ve mezunlarının hakları pek çok değişikliğe uğramıştır. Fakat her şeye rağmen bu okullar varlıklarını halkın yoğun desteği ile bugüne kadar devam ettirmişlerdir. Bu çalışma, bu okullarda okuyan öğrencilerin genel olarak din-devlet ilişkisi hakkındaki görüşlerini inceleme amacındadır. Dinin devlet işlerine müdahalesi, din siyaset ilişkisi, Demokrasi- İslam ilişkisi ele alınan bazı alt başlıklar arasında yer almaktadır. Özellikle öğrencilerin bu konuda ki görüşleri üzerinde aile, okul, cinsiyet ve arkadaş seçiminin etkileri ele alınmaktadır. Nitekim Araştırmanın bulgularına neticesinde, İHL öğrencilerinin dinin toplum ve devlet ile yakından ilişki içerisinde olması gerektiği düşüncesinde oldukları görülmektedir. Özellikle sınıf seviyesi arttıkça bu görüşe katılım oranının artması okulun etkisini açık bir şekilde göstermektedir.

Anahtar Kelimler: Din, İmam Hatip Lisesi, Devlet

Abstract: Religious Vocational High Schools (RHVS) are goverment schools of Ministry of Education. These schools had passed within so many phases during 86 years. In this process, content of education and graduates’ rights had so many changes. During these phases,, these schools continued their entity till today with the intense support of public. This study aims to analyse about religion-goverment relation views of students’ who are currently studying in these schools. Religion’s intervention towards goverment works, religion-politics relation, democracy-Islam relation are some of the topics that take place as subtitles. Especially the effect of family, school, sex and chosing of friends over students’ views is being discussed. In fact, in the result of research’s findings, it’s seen that RVHS students’ are in thinking of religion should be in close relation with society and goverment. Especially as the level of class is getting higher,  the rate of these views show the importance of these schools clearly.

Keywords: Religion, Religious Vocational High School, Public State 

Makale Geliş Tarihi: 04.04.2016

Makale Kabul Tarihi: 10.10.2016

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Lokman Cerrah

Yayımlanma Tarihi 19 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 20 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Cerrah, L. (2016). İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Din-Devlet İşleri Bağlamındaki Mülahazaları Üzerine Bir Deneme / An essay on the concerns of Religious Vocational High Schools’s Students on Religion and State Affairs. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(3).

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.