Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Turn The Goose not to Lose, Goose Hanging as an Example of Gastronomy in The Agricultural Society

Yıl 2021, Cilt: 25 Sayı: 2, 843 - 850, 24.05.2021

Öz

Goose hanging and cooking on a wood fire is a different taste and a culturally rooted style. It is a prime example of gastronomy of agricultural society. If it was just digging and eating, there would be no need to hang goose, which is a long and laborious and expensive cooking method compared to cooking in water. The “ferfene” goose hanging, eating tradition which is practiced by peer groups on long winter nights in the countryside of Havza District of Samsun, has many gains beyond a great taste such as socializing, forming friendships, keeping sharing alive against selfishness, increasing awareness in the absence of communication opportunities, making up-to-date conversations literalized, etc. In the study, the style and tradition of goose hanging will be explained and cultural connections will be revealed.

Kaynakça

  • Mete, F., Candeğer, Ü. ve Koca, T. (2017). Somut Olmayan Kültürel Miras: Ferfene (Ankara Örneği). Milli Folklor Dergisi, Yıl 29, Sayı 114, 100-111.
  • Kurt, İ. (2019). Gasdtronomi nedir? Gastronomi nedir?. (https://derstarih.com/gastronomi-tarihi/#Gastronomi_Nedir) adresinden 24.11.2020 tarihinde alınmıştır.
  • Tan, İ. (2015). Evcil Ördek (Anas domestica) ve Evcil Kaz (Anser domesticus) Neurocranium’u Üzerinde Karşılaştırmalı Makr0-Anatomik İncelemeler (Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Sağlık bilimleri Enstitüsü, Erzurum

Çevir Kazı Yanmasın, Tarım Toplumunda Bir Gastronomi Örneği Olarak Kaz Asma

Yıl 2021, Cilt: 25 Sayı: 2, 843 - 850, 24.05.2021

Öz

Kazın asılarak odun ateşinde pişirilmesi farklı bir tat lezzet olması yanında kültürel kökleri olan bir tarzdır. Tarım toplumunun bir gastronomi örneğidir. Mesele sadece kazı pişirip yemek olsaydı uzun ve zahmetli ve suda pişirmeye nazaran pahalı bir pişirme usulü olan kaz asmaya gerek duyulmazdı. Samsun’un Havza ilçesi kırsalında uzun kış gecelerinde akran gruplarınca uygulanan “ferfene” kaz asma, kaz yeme geleneği lezzet harikası bir yemek yeme yanında bir sosyalleşme, dostluklar oluşturma, bencilliğe karşı paylaşımı diri tutma, haberleşme imkânlarının azlığında, haberdarlığı artırma, güncel sohbetleri edebileştirme gibi birçok kazanıma matuftur. Çalışmada kaz asma tarzı ve geleneği anlatılırken kültürel bağlantıları ortaya konulacaktır.

Kaynakça

  • Mete, F., Candeğer, Ü. ve Koca, T. (2017). Somut Olmayan Kültürel Miras: Ferfene (Ankara Örneği). Milli Folklor Dergisi, Yıl 29, Sayı 114, 100-111.
  • Kurt, İ. (2019). Gasdtronomi nedir? Gastronomi nedir?. (https://derstarih.com/gastronomi-tarihi/#Gastronomi_Nedir) adresinden 24.11.2020 tarihinde alınmıştır.
  • Tan, İ. (2015). Evcil Ördek (Anas domestica) ve Evcil Kaz (Anser domesticus) Neurocranium’u Üzerinde Karşılaştırmalı Makr0-Anatomik İncelemeler (Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Sağlık bilimleri Enstitüsü, Erzurum
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Niyazi Usta 0000-0002-3712-3990

Yayımlanma Tarihi 24 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Usta, N. (2021). Çevir Kazı Yanmasın, Tarım Toplumunda Bir Gastronomi Örneği Olarak Kaz Asma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(2), 843-850.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.