Öz
Sözlü kültür ürünleri hayatın bütün yönlerini kuşatan bir yaygınlığa sahiptir. Bu ürünler farklı alt başlıklar altında incelenirler. Anlatmaya dayanan bir tür olan masal, Türk sözlü kültürünün en önemli geleneksel türlerindendir. Masalların temel özellikleri olağanüstü unsurların varlığı, gerçekle ilginin zayıflığı, kalıplaşmış ifadeler barındırmasıdır. Masal, gerçek olanla hayali olanın kolayca iç içe geçtiği bir türdür. Bu kolaylık masalın reel olanla çok yönlü temasını gözlerden kaçıran bir özelliktir aynı zamanda.
Dualar dinî bilincin düzenli yansıması olan ibadet hayatının değişmez bir parçasıdır. Dualar, insanoğlunun ulaşamadığı isteklerin ve güç yetiremediği engellerin varlığının verdiği çaresizliği yansıtan inanç alanına ait kavramlardır. Aynı zamanda dualar sözlü kültür ürünlerinin konuşmalık türlerindendir. Bu yönleriyle hayatın her aşamasında gündelik konuşmanın bilinçli/bilinçsiz bir parçasıdırlar.
Dil/kültür alanına ait unsurlar masal gibi anlatmaya dayanan türlere de farklı şekillerde yansır. Dualar da bu olgunun bir parçasıdır. İnanç alanına ait görülen bu tür ve ifadelere, dinsel olanla ilgisiz görülen masallarda da sıklıkla rastlanır. Anadolu sahası Türk masallarında dualar hem dinsel alanın özelliklerini sergiler hem de Türk halkının gündelik yaşamında onları kullanım özellikleri ile var olur. Dil, kültür ve inanç alanları bu örneklerde iç içe geçer. Çalışmada bu geçişlilik Anadolu sahası Türk masalları örneklemi çerçevesinde incelenecektir.
Anahtar Kelimeler: Sözlü kültür, dil, masal, dua, inanç,
Abstract
Oral culture genres has a prevalence that encompassing all aspect of life. These genres studied under different subtitles. Folk tales which is a genre based on of narrative is one of the most traditional type of Turkish oral culture. Main features of the folk tale is existence of extraordinary elements, weakness of truth and contain formulaic expressions. Folk tales is a genre that interpenetration with fantasy and real elements easily.
Prayer is a stable and unchanging part of worship life reflecting religious consciousness. Prayers are the concepts of faith field reflecting desperation, presence of obstacles can not be beyond the reach of human desire and power to do. Prayerse are also verbal genres of oral culture. They are part of daily conversation as conscious / unconscious with these aspects.
Elements of language / culture reflects in different ways to the genres that based on narration. Prayers are also part of this phenomenon.These genres and expressions are frequently found in the folk tales that they seen irrelevant with religious field. Prayers in Anatolian Turkish folk tales are shows characteristics of religious field and both shows how Turkish people use them in daily life. Language, culture and faith fields are interpenetration in this example. In this study, this transition will be analyzed in the context of Anatolian Turkish folk tales.
Key Words: Oral culture, language, tale, prayer, curse, belief.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 58 |