Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı
sırasında çok büyük şeker sıkıntısı çeken
Türkiye’de, ulusal nitelikte şeker sanayiini kurma
girişimleri Cumhuriyet döneminde başlar. 1925
yılında şeker fabrikalarının kurulmasını teşvik ve
kolaylaştırmak için çıkarılan 601 sayılı kanun esas
alınarak, Alpullu, Uşak, Eskişehir ve Turhal şeker
fabrikaları açılmıştır. Şeker fabrikalarının ikinci
kuruluş devresi 1953 yılında başlamış, yapılan 11
şeker fabrikası içinde olan Erzurum Şeker Fabrikası
30 Eylül 1956’da işletmeye açılmıştır. Şeker
fabrikasının açılması, Erzurum’a ekonomik, sosyal,
kültürel ve daha pek çok açıdan canlı bir şehir
dokusu kazandırırken, aynı zamanda Aşkale
Çimento Fabrikası gibi daha sonra kurulacak olan
tesislere de örnek teşkil etmiştir.
Birincil Dil | tr; en |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mayıs 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 17 Sayı: 43 |