Saksağan (Pica pica)’da Pancreas Dokusunun Morfolojik İncelenmesi
Öz
Pancreas, endokrin ve ekzokrin salgı özelliğine sahip, hayvan türleri arasında beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak bazı karakteristik ve fonksiyonel farklılıklar gösteren bez yapısında bir organdır. Bu çalışmada, saksağan (Pica pica) pancreas dokusunun morfolojik ve fonksiyonel özelliklerinin makro-anatomik ve histolojik yöntemler ile araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada saksağanlardan elde edilen pancreas diseke edilerek %10'luk tamponlu formaldehit solüsyonuna alındı. Tespit edilen pancreas dokuları dehidratasyon ve şeffaflaştırma işlemlerinden sonra parafin bloklara gömülerek, 5 µm kalınlığında kesitler alındı. Alınan seri kesitlere histolojik ve immonohistokimyasal boyamalar uygulanarak endokrin ve ekzokrin pancreas alanları incelendi. Ekzokrin pancreas dokusunun zengin seröz asinuslardan oluştuğu, damarlara yakın olarak yerleşmiş olan endokrin adacıklarının ise tüm pancreas dokusunun %1-2' sini oluşturduğu belirlendi. Ayrıca endokrin adacıkların da alfa, beta ve miks adacıklardan oluştuğu görüldü. Sonuç olarak; endokrin ve ekzokrin pancreas dokusunun beslenmeye bağlı olarak bazı karakteristik ve fonksiyonel farklılıklar gösterebileceği tespit edildi.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- - Nickel R., Schummer A., Seifirle E., 1977. Anatomy of the domestic birds. 40-61. Verlag Paul Parey, Berlin, Hamburg.
- - Karadag H., Nur IH., 2002. Sindirim sistemi. In: Dursun N, editor. Evcil Kuşların Anatomisi. p. 71, Medisan, Ankara.
- - Doğuer S., Erençin Z., 1964. Evcil kuşların komparatif anatomisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ders Kitapları, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
- - Bailey TA., Mensah-Brown EP., Samour JH., Naldo J., Lawrence P., Garner A., 1997. Comparative morphology of the alimentary tract and its glandular derivatives of captive bustards. Journal of Anatomy. 191, 387-398.
- - Baumel JJ., King SA., Breazile JE., Evans HE., Vanden Berge JC., 1993. Handbook of avian anatomy. Nomina Anatomica Avium, 2nd ed., Published By the Club, Cambridge, Massachusetts.
- - Böck P., Abdel‐Moneim M., Egerbacher M., 1997. Development of pancreas. Microscopy Research and Technique, 37, 374-383.
- - Simsek N., Özüdoğru Z., Alabay B., 2008. Immunohistochemical studies on the splenic lobe of the pancreas in young Japanese quails (Coturnix c. japonica). DTW Deutsche tierarztliche Wochenschrift, 115, 189-193.
- - Kara A., Tekiner D., Şimşek N., Balkaya H., Özüdoğru Z., 2014. Distribution and location of endocrine cells in the pancreas of the Sparrowhawk, Accipiter nisus. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2, 307-312.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Zekeriya Özüdoğru
Bu kişi benim
Hülya Balkaya
Bu kişi benim
Hülya Kara
Bu kişi benim
Emre Erbaş
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
25 Nisan 2016
Gönderilme Tarihi
23 Aralık 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 1
Cited By
Macroscopic and microscopic characteristics of uropygial gland of budgerigars (Melopsittacus undulatus)
Turkish Journal of Veterinary Research
https://doi.org/10.47748/tjvr.1393777