BibTex RIS Kaynak Göster

Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ)

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 0 - 0, 31.10.2016
https://doi.org/10.17094/avbd.50526

Öz

 

 Ruminant rasyonlarının önemli bir unsuru olan kaba yemlerin, hem temin edilmesi hem de kalitesi konusunda önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Yaşanan bu sıkıntıların yanı sıra, kaba yem kalitesinin tahminine yönelik olarak ta herhangi bir standart bulunmamaktadır. Bu durum söz konusu hayvanların beslenmesinde yoğun yem için ayrılan maliyeti önemli düzeyde artırmakta ve bunun sonucu olarak hayvancılık ekonomisi olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu nedenlerden dolayı, kaba yem kalitesinin tahminine yönelik olarak geliştirilen Göreceli yem değeri (GYD) ve Göreceli kaba yem kalite indeksi (GKKİ) terimleri son yıllarda geliştirilmiştir. GYD, bitki hücre duvarı elemanı olan ADF (Asit deterjanda çözünmeyen lif) ve NDF (Nötr deterjanda çözünmeyen lif)’den yararlanılarak hesaplanan ve tam çiçeklenme dönemindeki yoncanın 100 kabul edilmesi esasına dayanan tek bir rakamdan oluşan bir indekstir. GYD’ne benzeyen göreceli kaba yem kalite indeksi (GKKİ) ise hesaplamada selülozun sindirilebilirliğini esas almakta ve sindirilebilir kuru madde yerine toplam sindirilebilir besin maddelerini kullanarak kaba yem kalitesini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Kaba yemlerin kalitesini belirlemek için hayvan performansını da esas alan ve GYD ve GKKİ’nin tanıtılması ve yaygınlaştırılması hayvan besleme açısından önem taşımaktadır.

Kaynakça

  • Aksoy AR., 1994. Genel Zootekni Ders Notları. Kafkas Üniversitesi, Kars.
  • Ergün A., Tuncer ŞD., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan MK., Küçükersan S., Şehu A., 2002. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara.
  • Tuncer ŞD., 2012. Kaba yemlerin hayvan beslemede önemi. Hayvancılık Akademisi, 17 Aralık, Bursa.
  • Alçiçek A., Kılıç A., Ayhan V., Özdoğan M., 2010. Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), 11-15 Ocak, Ankara.
  • Hancock DW., 2011. Using relative forage quality to categorize hay. Departmental Factsheet CSS- F048. UGA Extension.
  • Rivera D., Parish J., 2010. Interpreting Forage and Feed Analysis Report. 2620, Mississippi State University.
  • Henning JC., Lacefield GD., Amaral-Philips D., 2000. İnterpreting forage quality reports. Cooperative Extension Service. ID-101.
  • Moore JE., Undersander DJ., 2002. Relative Forage Quality: An alternative to relative feed value and quality index. In “Proceedings of the 13th Annual Florida Ruminant Nutrition Symposium”, 10-11 January, Gainesville.
  • Tremblay M., 1998. A tool for determining alfalfa quality. Saskatchewan Agriculture and Food. Saskatchewan.
  • Boman RL., 2003. New forage analysis: increased feed efficiency potential. USU Dairy Newsletter, 26, 3.
  • Marsalis MA., Hagevoort GR., Lauriault LM., 2009. Hay quality, sampling, and testing. NM State University. Circular 641.
  • Canbolat Ö., Kalamak A., Özkan CO., Erol A., Şahin M., Karakaş E., Özköse E., 2006. Prediction of relative feed value of alfalfa hays harvested at different maturity stages using in vitro gas production. Livestock Research for Rural Development, 18, 2.
  • Stallings CC., 2006. Relative feed value (RFV) and relative forage quality (RFQ). Virginia Cooperative Extension, 404-124.
  • Schroeder JW., 2012. Quality forage for maximum production and return. NDSU Extension Service.
  • Jerenyama P., Garcia AD., 2004. Understanding relative feed value (RFV) and relative forage quality (RFQ). College of Agriculture&Biological Sciences/South Dakota State University/USDA.
  • Adesogan AT., Sollenberger LE., Moore JE., 2006. Forage quality. In “Florida forage handbook”. Ed., CG. Chamblissed, Florida University.
  • Undersander D., Moore JE., 2002. Relative forage quality. Focus on forage, 4, 5. 18. Kaya Ş., 2008. Kaba yemlerin değerlendirilmesinde göreceli yem değeri ve göreceli kaba yem kalite indeksi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 1, 59-64.
  • Aksu T., Yörük M., 2007. Kaba yemlerin kalitesini belirlemede yeni yaklaşımlar; göreceli yem değeri (GYD) ve göreceli kaba yem kalitesi (GKYK) “29- 33.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Mehtap Güney

Nuriye Tuğba Bingöl Bu kişi benim

Taylan Aksu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güney, M., Bingöl, N. T., & Aksu, T. (2016). Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ). Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 11(2). https://doi.org/10.17094/avbd.50526
AMA Güney M, Bingöl NT, Aksu T. Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ). Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Ekim 2016;11(2). doi:10.17094/avbd.50526
Chicago Güney, Mehtap, Nuriye Tuğba Bingöl, ve Taylan Aksu. “Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) Ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ)”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 11, sy. 2 (Ekim 2016). https://doi.org/10.17094/avbd.50526.
EndNote Güney M, Bingöl NT, Aksu T (01 Ekim 2016) Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ). Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 11 2
IEEE M. Güney, N. T. Bingöl, ve T. Aksu, “Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ)”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 2, 2016, doi: 10.17094/avbd.50526.
ISNAD Güney, Mehtap vd. “Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) Ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ)”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 11/2 (Ekim 2016). https://doi.org/10.17094/avbd.50526.
JAMA Güney M, Bingöl NT, Aksu T. Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ). Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2016;11. doi:10.17094/avbd.50526.
MLA Güney, Mehtap vd. “Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) Ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ)”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 2, 2016, doi:10.17094/avbd.50526.
Vancouver Güney M, Bingöl NT, Aksu T. Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ). Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2016;11(2).