Süt
sığırcılığında sürü yönetimi ve devamlılığının en önemli ve vazgeçilmez
öğelerinden biri de buzağıların bakımı ve beslenmesidir. Sütten kesim
öncesindeki buzağılar, çevresel değişimler, beslenme problemleri, zayıf
immunite ve patojenler gibi birçok stres faktörü ile karşı karşıya
kalmaktadırlar. Süt sığırcılığındaki finansal kayıpların önemli bir bölümünü
buzağılarda meydana gelen hastalıklar ve buzağı ölümleri oluşturmaktadır. Söz konusu finansal kayıplar direkt buzağı
ölümü, uzun süreli tedavi masrafları ve performans düşüklüğü şeklinde ortaya
çıkmaktadır. Sütten kesime kadar olan dönemde, üzerinde durulması gereken en
önemli konulardan biri de rumenin erken ve sağlıklı bir şekilde geliştirilmesi
ile optimum zamanda katı yemlere geçişin sağlanabilmesidir. Buzağıların
doğumdan sütten kesime kadar olan dönemde nasıl beslenmeleri gerektiği ile
ilgili stratejiler her geçen gün değişmektedir. Buzağıların bir günde ne kadar
miktarda süt, buzağı başlangıç yemi ve kaba yem tüketmeleri gerektiği ve bu
yemlerin hangi zaman aralıklarında ve ne kadar süre ile verilmesi gerektiğine
ilişkin birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Besleme yöntemindeki bilimsel
gelişmeler ve iyileştirmeler, buzağının sağlıklı bir şekilde rumen gelişimine
katkıda bulunarak hastalıklara karşı olan duyarlılığını azaltmasının yanında,
canlı ağırlık artışını olumlu yönde etkileyebileceğine ve buzağı mortalitesini
azaltabileceğine dair yeni prensipler bulunmaktadır.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 3 |