BibTex RIS Kaynak Göster

Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi

Yıl 2007, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 31.03.2010

Öz

Yüksek basınç (YB) uygulaması, gıdaların özelliklerini değiştirmeksizin mikroorganizmaları ve
enzimleri inaktive edebilme özelliğinden dolayı geleneksel termal koruma yöntemlerine alternatif bir metot
haline gelmiştir. YB uygulaması mikroorganizmaların hücre zarını, hücrenin yapısını veya biyokimyasal
reaksiyonlarını değiştirerek inaktivasyonuna sebep olmaktadır. Hücrenin inaktivasyonuna yol açan diğer
önemli bir faktörde, YB‟nin etkisiyle mikroorganizmalardaki enzimlerin denature olmasıdır. Besin kaynaklı patojenlerin YB‟ye dirençleri farklıdır. Genellikle Gram-negatif bakteriler Gram-pozitif bakterilerden, ökaryotik mikroorganizmalar prokaryotik mikroorganizmalardan basınca karşı daha duyarlıdırlar. Bakteri sporlarının inaktivasyonu için basınç ve sıcaklığın birlikte uygulanması uygundur. Mikroorganizmanın tipi, gelişme fazı, uygulanan basıncın seviyesi, süresi, sıcaklığı, gıdanın bileşimi, pH ve su aktivitesi basınçla mikroorganizmaların inaktivasyonu üzerinde etkili faktörlerdir. Bu makalede, gıdalarda yüksek basınç uygulamaları ve bu gıdaların mikrobiyal niteliklerine etkileri incelenmiştir.

Yıl 2007, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 31.03.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Hayrunnisa Özlü Bu kişi benim

Mustafa Atasever Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özlü, H., & Atasever, M. (2010). Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2(2).
AMA Özlü H, Atasever M. Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Mart 2010;2(2).
Chicago Özlü, Hayrunnisa, ve Mustafa Atasever. “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri Ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2, sy. 2 (Mart 2010).
EndNote Özlü H, Atasever M (01 Mart 2010) Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2 2
IEEE H. Özlü ve M. Atasever, “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 2, 2010.
ISNAD Özlü, Hayrunnisa - Atasever, Mustafa. “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri Ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 2/2 (Mart 2010).
JAMA Özlü H, Atasever M. Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;2.
MLA Özlü, Hayrunnisa ve Mustafa Atasever. “Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri Ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 2, 2010.
Vancouver Özlü H, Atasever M. Gıda Teknolojisinde Kullanılan Yüksek Basınç Sistemleri ve Mikroorganizmalar Üzerine Yüksek Basıncın Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2010;2(2).