Bu araştırma, yetiştirici koşullarındaki yerli Türk kazlarının büyüme özellikleri ile bazı kesim ve karkas özelliklerini
belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma, Kars’ın Arpaçay ilçesi Okçuoğlu köyünde yürütüldü. Araştırmanın büyüme aşamasındaki
toplam 111 adet, kesim ve karkas özelliklerini belirlemek için ise toplam 39 adet kaz kullanıldı. Kazlar, kanat numarası
takılarak iki haftada bir tartıldı. Haftalık canlı ağırlıklar bakımından cinsiyetler arasında 8. hafta ve takip eden haftalarda
erkek kazların dişi kazlardan daha ağır olduğu belirlendi (P < 0.05-0.001). Kazlar, yaklaşık 25 haftalık yaşta canlı ağırlıkları
alındıktan sonra kesildi. Cinsiyetlere göre kesim, sıcak karkas, ayak, kalp, bağırsak ve iç+abdominal yağ ağırlıkları arasında
istatistiksel olarak önemli farklılıklar belirlendi (P < 0.05-0.01). Araştırma sonucunda, yetiştirici koşullarında ekstansif olarak
yetiştirilen kazların büyüme, kesim ve karkas özelliklerinin, entansif yetiştiricilik yapılan birçok araştırma sonucu ile benzer
olduğu, hatta bazılarından daha iyi olduğu görüldü. Ayrıca, çalışmada yetiştirici koşullarında ekstansif şartlarda yetiştirilen
yerli kazların besisinin, 18-22 haftalık yaşa kadar uygun olacağı sonucuna varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 6 Sayı: 3 |