BibTex RIS Kaynak Göster

Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi ve Cinsiyetin Etkisi

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 2, 112 - 121, 23.10.2013

Öz

Kaynakça

  • Akcapinar H., Ozbeyaz C., 1999. Hayvan Yetistiriciliği Temel Bilgileri. Kariyer Matbaacilik Ltd. Sti. ISBN: 975-96978-0-7, Ankara.
  • Arslan C., Citil M., Saatci M., 2003. Effects of LCarnitine administration on growth performance, carcass traits, blood serum parameters and abdominal fatty acid composition of ducks. Arch. Anim. Nutr. 57, 381-3
  • Chandy KT., 2012. Duck Housing. Agricultural & Environmental Education. Booklet No: 433. Animal Husbandry Ducks: Series No: DKS-3. Access: www. inseda. org/...%20 Agriculture %20 and. [Date of access: 10.04.2012]
  • Ensminger ME., 1992. Poultry Sciences. 3 rd ed., Danville, Illinois, Interstate Publishers, Inc. ISBN: 0813429293 9780813429298, United States.
  • Erisir Z., Poyraz O., Onbasilar EE., Erdem E., Oksuztepe GA., 2009. Effects of housing system, swimming pool and slaughter age on duck performance, carcass and meat characteristics. J. Anim. Vet. Adv. 8, 1864-1869.
  • Isguzar E., Kocak C., Pingel H., 2002. Growth, carcass traits and meat quality of different local ducks and Turkish Pekins (short comm.). Arch. Tierz. Dummerstorf 45, 413-418.
  • Kokoszynsk D., Bernacki Z., 2011. Comparison of meat performance of Pekin from two conservative flocks. J. Central Eur. Agr., 12, 215-2
  • Lacin E., Aras MS., 2008. Effect of different raising systems on fattening performance, slaughter and carcass characteristics of Pekin ducks. J. Hasad Lives, 23, 50-54.
  • Larzul C., Guy G., Bernadet MD., 2004. Feed efficiency, growth and carcass traits in female mule ducks (Short comm.). Arch. Geflugelk., 68, 265–268.
  • NRC., 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9 th Revised Ed., Natl. Acad. Press., Washington.
  • Oluyemi JA., Ologbobo AD., 1997. The significance and management of the local duck in Nigeria. Proceedings of the 2 nd
  • Annual Conference of Anim. Sci. Association of Nigeria, September 16-17, Laogs Airport Hotel, Ikeja, Lagos, Nigeria, pp: 96-103. Omojola AB., 2007. Carcass and organoleptic characteristics of duck meat as influenced by bred and sex. Int. J. Poultry Sci., 6, 329-334.
  • Onbasilar EE., Erdem E., Gurcan IS., Poyraz O., 2011. Body weight and body measurements of male and female Pekin ducks obtained from breeder flocks of different age. Arch. Geflügelk., 75, 268–272.
  • Pingel H., 1990. Genetics of growth and meat production in waterfowl. In: Crawford, R.D. Ed. Poultry Breeding and Genetics. Elsevier, Amsterdam. 691-703.
  • Raji AO., Igwebuike JU., Usman MT., 2009. Zoometrical body measurements and their relation with live weight in matured local Muscovy ducks in Borno State Nigeria. ARPN J. Agr. Biol. Sci., 4, 58-62.
  • Saatci M., Tilki M., 2007. Zoometrical body measurements and their relation with liveweight in native Turkish geese. Turk J. Vet. Anim. Sci., 31, 47-53.
  • Selcuk E., Akyurt I., 1986. Duck husbandry. Ministry of Agriculture and Forest press, No. 8, Ankara, Turkey.
  • SPSS, 2002. SPSS for Windows Release 11.5, Standard Version, Copyright SPSS Inc., Chicago. Szabone Willin E., 1997. Changing of body measurements and the correlation of these with body weight from 0-16 weeks of age in geese. Allattenyesztes es Takarmanyozas., 46, 409-4
  • Testik A., 1995. The Situation of ducks and geese production in Turkey. Proc. of 10 th European Symposium on waterfowl, 43-45.

Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi ve Cinsiyetin Etkisi

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 2, 112 - 121, 23.10.2013

Öz

Bu çalışma, Pekin ördeklerinde canlı ağırlık ve vücut ölçüleri üzerine üretim sistemi ve cinsiyetin etkisini belirlemek
amacıyla yapıldı. Üretim sisteminin 2, 4, 6 ve 8. hafta canlı ağırlıkları üzerine etkisi önemli idi (P < 0.05-P < 0.001). Üretim
sisteminin; a) 2 haftalık yaştaki metatarsus ve femur uzunluğu, b) 4 haftalık yaştaki gaga uzunluğu, c) 6 haftalık yaştaki
boyun ve gövde uzunluğu, gaga ve göğüs genişliği, baş ve metatarsus çapı, ve d) 8 haftalık yaştaki gövde ve tibia uzunluğu ile
göğüs genişliği hariç, etkisi önemli idi (P < 0.05-P < 0.001). Cinsiyetin; a) 2 haftalık yaştaki vücut ölçüleri, b) 4 haftalık yaştaki
gaga, metatarsus ve femur uzunluğu, c) 6 haftalık yaştaki gövde, kanat ve femur uzunluğu, göğüs çevresi ve genişliği ile gaga
genişliği, ve d) 8 haftalık yaştaki kanat, tibia ve femur uzunluğu, göğüs derinliği ve tibia çapı hariç, önemli etkisi tespit edildi
(P < 0.05-P < 0.001). Derin altlıklı sistemde yetiştirilen ördeklerin, canlı ağırlık ve vücut ölçülerinin kafeste yetiştirilenlerden
daha yüksek olduğu belirlendi. Erkek ördeklerin canlı ağırlık ve vücut ölçülerinin dişi ördeklerden daha yüksek olduğu
bulundu. Canlı ağırlık ve vücut ölçüleri yaş ile birlikte arttı.

Kaynakça

  • Akcapinar H., Ozbeyaz C., 1999. Hayvan Yetistiriciliği Temel Bilgileri. Kariyer Matbaacilik Ltd. Sti. ISBN: 975-96978-0-7, Ankara.
  • Arslan C., Citil M., Saatci M., 2003. Effects of LCarnitine administration on growth performance, carcass traits, blood serum parameters and abdominal fatty acid composition of ducks. Arch. Anim. Nutr. 57, 381-3
  • Chandy KT., 2012. Duck Housing. Agricultural & Environmental Education. Booklet No: 433. Animal Husbandry Ducks: Series No: DKS-3. Access: www. inseda. org/...%20 Agriculture %20 and. [Date of access: 10.04.2012]
  • Ensminger ME., 1992. Poultry Sciences. 3 rd ed., Danville, Illinois, Interstate Publishers, Inc. ISBN: 0813429293 9780813429298, United States.
  • Erisir Z., Poyraz O., Onbasilar EE., Erdem E., Oksuztepe GA., 2009. Effects of housing system, swimming pool and slaughter age on duck performance, carcass and meat characteristics. J. Anim. Vet. Adv. 8, 1864-1869.
  • Isguzar E., Kocak C., Pingel H., 2002. Growth, carcass traits and meat quality of different local ducks and Turkish Pekins (short comm.). Arch. Tierz. Dummerstorf 45, 413-418.
  • Kokoszynsk D., Bernacki Z., 2011. Comparison of meat performance of Pekin from two conservative flocks. J. Central Eur. Agr., 12, 215-2
  • Lacin E., Aras MS., 2008. Effect of different raising systems on fattening performance, slaughter and carcass characteristics of Pekin ducks. J. Hasad Lives, 23, 50-54.
  • Larzul C., Guy G., Bernadet MD., 2004. Feed efficiency, growth and carcass traits in female mule ducks (Short comm.). Arch. Geflugelk., 68, 265–268.
  • NRC., 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9 th Revised Ed., Natl. Acad. Press., Washington.
  • Oluyemi JA., Ologbobo AD., 1997. The significance and management of the local duck in Nigeria. Proceedings of the 2 nd
  • Annual Conference of Anim. Sci. Association of Nigeria, September 16-17, Laogs Airport Hotel, Ikeja, Lagos, Nigeria, pp: 96-103. Omojola AB., 2007. Carcass and organoleptic characteristics of duck meat as influenced by bred and sex. Int. J. Poultry Sci., 6, 329-334.
  • Onbasilar EE., Erdem E., Gurcan IS., Poyraz O., 2011. Body weight and body measurements of male and female Pekin ducks obtained from breeder flocks of different age. Arch. Geflügelk., 75, 268–272.
  • Pingel H., 1990. Genetics of growth and meat production in waterfowl. In: Crawford, R.D. Ed. Poultry Breeding and Genetics. Elsevier, Amsterdam. 691-703.
  • Raji AO., Igwebuike JU., Usman MT., 2009. Zoometrical body measurements and their relation with live weight in matured local Muscovy ducks in Borno State Nigeria. ARPN J. Agr. Biol. Sci., 4, 58-62.
  • Saatci M., Tilki M., 2007. Zoometrical body measurements and their relation with liveweight in native Turkish geese. Turk J. Vet. Anim. Sci., 31, 47-53.
  • Selcuk E., Akyurt I., 1986. Duck husbandry. Ministry of Agriculture and Forest press, No. 8, Ankara, Turkey.
  • SPSS, 2002. SPSS for Windows Release 11.5, Standard Version, Copyright SPSS Inc., Chicago. Szabone Willin E., 1997. Changing of body measurements and the correlation of these with body weight from 0-16 weeks of age in geese. Allattenyesztes es Takarmanyozas., 46, 409-4
  • Testik A., 1995. The Situation of ducks and geese production in Turkey. Proc. of 10 th European Symposium on waterfowl, 43-45.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mehmet Sarı

Muammer Tilki

Kadir Önk

Serpil Işık

Yayımlanma Tarihi 23 Ekim 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sarı, M., Tilki, M., Önk, K., Işık, S. (2013). Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi ve Cinsiyetin Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(2), 112-121.
AMA Sarı M, Tilki M, Önk K, Işık S. Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi ve Cinsiyetin Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Ekim 2013;8(2):112-121.
Chicago Sarı, Mehmet, Muammer Tilki, Kadir Önk, ve Serpil Işık. “Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık Ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi Ve Cinsiyetin Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8, sy. 2 (Ekim 2013): 112-21.
EndNote Sarı M, Tilki M, Önk K, Işık S (01 Ekim 2013) Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi ve Cinsiyetin Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8 2 112–121.
IEEE M. Sarı, M. Tilki, K. Önk, ve S. Işık, “Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi ve Cinsiyetin Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 8, sy. 2, ss. 112–121, 2013.
ISNAD Sarı, Mehmet vd. “Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık Ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi Ve Cinsiyetin Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8/2 (Ekim 2013), 112-121.
JAMA Sarı M, Tilki M, Önk K, Işık S. Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi ve Cinsiyetin Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013;8:112–121.
MLA Sarı, Mehmet vd. “Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık Ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi Ve Cinsiyetin Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 8, sy. 2, 2013, ss. 112-21.
Vancouver Sarı M, Tilki M, Önk K, Işık S. Pekin Ördeklerinde Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçülerine Üretim Sistemi ve Cinsiyetin Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013;8(2):112-21.