In this study, some chemical and microbiological traits of 30 yoghurt samples marketed in local markets in Bilecik province were investigated. The pH, acitidity, fat, dry-‐matter, protein, ash, syneresis and peroxidase contents of yoghurts samples were 3.84-‐4.80, 0.72-‐1.17%, 3.00-‐4.20%, 11.25-‐16.05%, 2.65-‐4.21%, 0.63-‐1.14%, 5.00-‐11.50 ml/25 g, respectively while peroxidase test was negative. Total aerobic mesophilic bacteria, coliform bacteria, Enterobacteriaceae, total aerobic mesophilic psychrotrophic bacteria, mould and yeasts and lactic acid bacteria contents of yoghurts samples were 5.08-‐9.19 log kob/g, <1.00-‐2.08 log kob/g, <1.00-‐3.96 log kob/g, 1.55-‐5.53 log kob/g, <1.00-‐5.87 log kob/g, 5.08-‐7.98 log kob/g, respectively. According to Yoghurt Standard of Turkish Standards Institution and Regulations of Fermented Milk of Turkish Food Codex, the analysed samples were not appropriate based on dry-‐matter, acidity and coliform bacteria as 1 (3.33%), mould and yeasts as 10 (66.67%) and protein as 7 (23.33%). Key words: Chemical quality, Microbiological quality, Yoghurt.
Bu araştırmada Bilecik ilinde satışa sunulan 30 adet yoğurt örneğinin bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmiştir. Yoğurt örneklerinin pH, laktik asit cinsinden asitlik değeri, yağ, kuru madde, protein, kül oranları ve serum ayrılması değerleri sırasıyla 3.84-4.80, %0.72-1.17, %3.00-4.20, %11.25-16.05, %2.65-4.21, %0.63-1.14, 5.00-11.50 ml/25 g değerleri arasında ve tüm örneklerin peroksidaz testi negatif olarak tespit edilmiştir. Toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı, koliform grubu bakteri sayısı, Enterobacteriaceae sayısı, toplam aerobik psikrotrofik bakteri sayısı, maya ve küf sayısı ve laktik asit bakteri sayısı sırasıyla 5.08-9.19 log kob/g,
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 3 |