Bu çalışma, Sarıkamış ilçesinde büyükbaş hayvan yetiştirici bilgilerine dayanarak işletme yapıları, hayvanların
beslenmesinde kullanılan yem çeşitleri, miktarları, analizleri ve hayvan besleme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Anket çalışması Sarıkamış’ta bulunan 68 işletmede yapılmıştır. İşletmelerin %77.94’ü büyük (11 ve üzeri), %14.7’si
(6-10 baş) orta işletmelerden oluşurken, %7.35’i küçük (1-5 baş) işletmelerden oluşmaktadır. Kesif yem olarak, fabrika yemi
kullanan işletmeler (%79.41), buğday-arpadan oluşan karışımı satın alanlar (%2.90) ve kendi ürettiği hammadde yemi
kullananlar (%17.64) tespit edilmiştir. Yem örneklerinde kuru madde (KM), ham protein (HP), ham kül (HK), ve ham yağ (HY)
analizleri Weende analiz sistemine göre ve ham selüloz (HS) analizleri ise Crampton ve Maynard metoduna göre yapılmıştır.
Fiğ, korunga ve yonca otunda sırasıyla KM %93.4, 92.3 ve 94.7, HP %16.7, 19 ve 19.5, HY %5.4, 3.8 ve 2.2, HK %10.8, 6.4 ve
5.1, HS %22, 26.30 ve 25.1 ve ME 2525.42, 2372.16 ve 2414.93 kcal/kg olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, ilçe ve bölgedeki
yetiştiricilerin, hayvan beslemeye ilişkin teknik bilgi ve bilinçlerinin artırılması sağlanmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 3 |