Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 12 Sayı: 2, 157 - 166, 30.10.2017
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.347682

Öz

Çalışma etlik piliç
yemlerine farklı seviyelerde narenciye kabuk yağları (portakal, limon,
bergamot) ilavesinin doku yağ asidi kompozisyonu ve raf ömrüne etkisini
incelemek için yapılmıştır. Araştırmada bir günlük yaşta 500 adet (250 erkek
250 dişi) Ross 308 civciv kullanılmıştır. Denemede her biri beş alt gruptan
oluşan on grup oluşturulmuştur. Kontrol grubu bazal yemle diğer gruplar ise
sırasıyla bazal yeme 1, 2 ve 3 ml/kg seviyelerinde portakal, limon ve bergamot
kabuk yağı ilave edilen yemlerle beslenmiştir. Deneme sonunda kesilen
hayvanların göğüs ve but kaslarının yağ asit kompozisyonları ile +4 C’de
depolanan dokularda 1 ve 3. günlerde tiyobarbuturik asit reaktif madde (TBARS)
değerlerine bakılmıştır. Depolamanın 3.gününde 1 ml/kg düzeyinde limon ve
portakal kabuk yağı ilave edilen gruplarda TBARS değerlerinin 3 mg/kg’ın
altında olduğu saptanmıştır. Portakal kabuk yağının 2 ml/kg seviyesinin göğüs
dokusunda 3 ml/kg seviyesinin ise but dokusunda eikosapentaenoik asit (EPA) ve
dokosahexaenoik asit (DHA) oranını önemli derecede artırdığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak etlik piliç rasyonlarına
3 ml/kg düzeyinde portakal kabuk yağı ilavesinin dokularda raf ömrü ve yağ
aside kompozisyonu üzerine olumlu etkilerinden dolayı alternatif bir yem katkı
maddesi olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.

Kaynakça

  • 1. Gemici İ.. 2006. Origanum Vulgare SSP.Hirtum bitki ekstraktının broyler piliçlerinin performansına etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Fenbilimleri Enstitüsü. Türkiye.
  • 2. Mazmaloğlu G.. 2008. Etlik piliç yemlerine antibiyotik. esansiyel yağ ve organik asit katılmasının performans. organ ağırlıkları ev kan parametreleri üzerine etkileri. İstanbul Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.
  • 3. Min-Hsiung P.. 2009. Chemopreventive effects of natural dietary compounds on cancer development. Second Symposium on France-Taiwan Frontiers of Science Tentative Program.
  • 4. Roberto D.. Micucci P.. Sebastian T.. Graciela F.. Anesini C.. 2010. Antioxidant activity of limonene on normal murinelymphocytes: relation to H2O2 modulation and cell proliferation. Basic Clin Pharmacol. Toxicol. 106. 38-44.
  • 5. Çiftçi M.. Şimşek ÜG.. Dalkılıç B.. Azman MA.. Yılmaz Ö.. İflazoğlu Mutlu S.. Özçelik M.. Baykalır.. Tonbak F.. Bahşi B.. 2016. Effect of dietary orange peel extract on physiological. biochemical. and metabolic responses of Japanese quail reared under low ambient temperature. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 40. 288-297.
  • 6. Ochuko L. Erukainure. John A.. Davis F.. Obabire K.. Aliyu M.. 2012. Effect of orange (citrus sinensis) peel oil on lipid peroxidation. catalase activity and hepatic biomarker levels in blood plasma of normo rats. J Biomed. Pharmaceutical Res. 1. 16-23.
  • 7. Ahmed ST.. Muna H.. SIslama MM.. Kima SS.. Hwanga JA.. Kima YJ.. Yanga CJ.. 2014. Effects of Citrus junos by-products fermented with multistrain probiotics on growth performance. immunity. caecal microbiology and meat oxidative stability in broilers. Br. Poult. Sci. 55. 540-547.
  • 8. Lemon DW.. 1975. An iImproved TBA test for rancidity new series circular. Halifax. Nova Scotia. No. 51. 1-4. 9. Anonymous. 2000. Sherlock microbial identification system. version 4 MIS Operating Manuel. Newark. DE. USA.
  • 10. SPSS. 1996. SPSS for Windows Release 10.0. SPSS Inc. Chicago.
  • 11. Cadun A.. Caklı S.. Kışla DA.. 2005. Study of marination of deepwater pink shrimp (Parapenaeus longirostris. Lucas. 1846) and its shelf life. Food Chem. 90. 53-59.
  • 12. Khan MM.. Iqbal M.. Hanif MA.. Mahmood MS.. Naqvi SA.. Shahid M.. Muhammad Jaskani J.. 2012. Antioxidant and antipathogenic activities of citrus peel oils. J Essent. Oil Bear.Pl. 15. 972-979.
  • 13. Lado C.. Then M.. Varga I.. Szokeb E.. Szentmihalyid K.. 2004. Antioxidant property of volatile oils determined by the ferric reducing ability. Z Naturforsch. 59. 354-358.
  • 14. Chikhi I.. Allali H.. Dib HE.. Halla H.. Muselli A.. Tabti B.. Costa J.. 2012. Free radical scavenging and antibacterial activity of essential oil and solvent extracts of Iris planifolia (Mill) from Algeria. J Med. Plants Res. 6. 1961-1968.
  • 15. Bölükbaşı ŞC.. Erhan MK.. Ürüsan H.. 2010. The effect of supplementation of bergamot oil (Citrus bergamia) on egg production. egg quality. fatty acid composition of egg yolk in laying hens. J.Poult. Sci. 47. 163-169.
  • 16. Bölükbaşı SC.. Ürüşan H.. Erhan MK.. Kızıltunç A.. 2010. Effect of dietary supplementation with bergamot oil (Citrus bergamia) on performance and serum metabolic profile of hens. egg quality and yolk fatty acid composition during the late laying period. Arch. Geflügelk. 74. 172-177.
  • 17. Lanza-Jacoby S.. 1986. Effect of continuous and discontinuous intravenous or intragastric total parenteral nutrition in rats on serum lipids. liver lipids and liver lipogenic rates. J Nutr. 116. 733-741.
  • 18. Herzberg GR.. Rogerson M.. 1988. Hepatic fatty acid synthesis and triglyceride secretion in rats fed fructose- or glucose-based diets containing corn oil. tallow or marine oil. J Nutr. 118. 1061-1067.
  • 19. Pereira ALF.. Vidal TF.. Abreu VKG.. Zapata JFF.. Freitas ER.. 2011. Type of dietary lipids and storing time on egg stability. Food Sci. Thec. 31. 984-991.
  • 20. Carrillo-Dominguez S.. Carranco-Jauregui ME.. Castillo-Dominguez RM.. Castro-Gonzalez MI.. Avila Gonzalez E.. Perez-Gil F.. 2005. Cholesterol and n-3 and n-6 fatty acid content in eggs from laying hens fed with red crab meal (Pleuroncodes planipes). Poult. Sci. 84. 167-172.
  • 21. Simopoulos AP.. 2000. Role of poultry products in enriching the human diet with n-3 PUFA. Human requirement for n-3 polyunsatureted fatty acids. Poult. Sci. 79. 961-970.

The Effects of Citrus Peel Oils on Fatty Acid Composition and Shelf Life of Muscle in Broilers

Yıl 2017, Cilt: 12 Sayı: 2, 157 - 166, 30.10.2017
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.347682

Öz

: The present study was conducted to determine dietary supplemental citrus
peel oils (orange, lemon, bergamot) in different levels on meat fatty acid
composition and shelf -life in broilers. The trial consisted of 1-day-old total
500 (250 male and 250 female) Ross 308 chicks. 
The study consisted of 10 groups in total and each group had 5
subgroups. Experimental diets were prepared by adding 1, 2 and 3 ml/kg orange,
lemon and bergamot peel oil to basal diet (
Kontrol
grubu bazal yemle diğer gruplar ise sırasıyla ifadesi cümlede yer almamakta)
. At the end of the study, fatty acid
composition and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) levels of
tissues
stored at 4◦C were measured. TBARS values were found to be below 3 mg / kg
in the groups to which 1 ml / kg of lemon and orange crust oil were added on
the 3rd day of storage. The addition of 2 ml/kg lemon peel oil and 3 ml/kg
orange peel oil to compound feed significantly increased eicosapentaenoic acid
(EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) in the leg and breast tissues
respectively.  As a conclusion, it was
determined that the 3 ml/kg levels of orange peel oil, whose possible uses as
an alternative to feed additives, influenced the fatty acid composition and the
TBARS of the meat.

Kaynakça

  • 1. Gemici İ.. 2006. Origanum Vulgare SSP.Hirtum bitki ekstraktının broyler piliçlerinin performansına etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Fenbilimleri Enstitüsü. Türkiye.
  • 2. Mazmaloğlu G.. 2008. Etlik piliç yemlerine antibiyotik. esansiyel yağ ve organik asit katılmasının performans. organ ağırlıkları ev kan parametreleri üzerine etkileri. İstanbul Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.
  • 3. Min-Hsiung P.. 2009. Chemopreventive effects of natural dietary compounds on cancer development. Second Symposium on France-Taiwan Frontiers of Science Tentative Program.
  • 4. Roberto D.. Micucci P.. Sebastian T.. Graciela F.. Anesini C.. 2010. Antioxidant activity of limonene on normal murinelymphocytes: relation to H2O2 modulation and cell proliferation. Basic Clin Pharmacol. Toxicol. 106. 38-44.
  • 5. Çiftçi M.. Şimşek ÜG.. Dalkılıç B.. Azman MA.. Yılmaz Ö.. İflazoğlu Mutlu S.. Özçelik M.. Baykalır.. Tonbak F.. Bahşi B.. 2016. Effect of dietary orange peel extract on physiological. biochemical. and metabolic responses of Japanese quail reared under low ambient temperature. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 40. 288-297.
  • 6. Ochuko L. Erukainure. John A.. Davis F.. Obabire K.. Aliyu M.. 2012. Effect of orange (citrus sinensis) peel oil on lipid peroxidation. catalase activity and hepatic biomarker levels in blood plasma of normo rats. J Biomed. Pharmaceutical Res. 1. 16-23.
  • 7. Ahmed ST.. Muna H.. SIslama MM.. Kima SS.. Hwanga JA.. Kima YJ.. Yanga CJ.. 2014. Effects of Citrus junos by-products fermented with multistrain probiotics on growth performance. immunity. caecal microbiology and meat oxidative stability in broilers. Br. Poult. Sci. 55. 540-547.
  • 8. Lemon DW.. 1975. An iImproved TBA test for rancidity new series circular. Halifax. Nova Scotia. No. 51. 1-4. 9. Anonymous. 2000. Sherlock microbial identification system. version 4 MIS Operating Manuel. Newark. DE. USA.
  • 10. SPSS. 1996. SPSS for Windows Release 10.0. SPSS Inc. Chicago.
  • 11. Cadun A.. Caklı S.. Kışla DA.. 2005. Study of marination of deepwater pink shrimp (Parapenaeus longirostris. Lucas. 1846) and its shelf life. Food Chem. 90. 53-59.
  • 12. Khan MM.. Iqbal M.. Hanif MA.. Mahmood MS.. Naqvi SA.. Shahid M.. Muhammad Jaskani J.. 2012. Antioxidant and antipathogenic activities of citrus peel oils. J Essent. Oil Bear.Pl. 15. 972-979.
  • 13. Lado C.. Then M.. Varga I.. Szokeb E.. Szentmihalyid K.. 2004. Antioxidant property of volatile oils determined by the ferric reducing ability. Z Naturforsch. 59. 354-358.
  • 14. Chikhi I.. Allali H.. Dib HE.. Halla H.. Muselli A.. Tabti B.. Costa J.. 2012. Free radical scavenging and antibacterial activity of essential oil and solvent extracts of Iris planifolia (Mill) from Algeria. J Med. Plants Res. 6. 1961-1968.
  • 15. Bölükbaşı ŞC.. Erhan MK.. Ürüsan H.. 2010. The effect of supplementation of bergamot oil (Citrus bergamia) on egg production. egg quality. fatty acid composition of egg yolk in laying hens. J.Poult. Sci. 47. 163-169.
  • 16. Bölükbaşı SC.. Ürüşan H.. Erhan MK.. Kızıltunç A.. 2010. Effect of dietary supplementation with bergamot oil (Citrus bergamia) on performance and serum metabolic profile of hens. egg quality and yolk fatty acid composition during the late laying period. Arch. Geflügelk. 74. 172-177.
  • 17. Lanza-Jacoby S.. 1986. Effect of continuous and discontinuous intravenous or intragastric total parenteral nutrition in rats on serum lipids. liver lipids and liver lipogenic rates. J Nutr. 116. 733-741.
  • 18. Herzberg GR.. Rogerson M.. 1988. Hepatic fatty acid synthesis and triglyceride secretion in rats fed fructose- or glucose-based diets containing corn oil. tallow or marine oil. J Nutr. 118. 1061-1067.
  • 19. Pereira ALF.. Vidal TF.. Abreu VKG.. Zapata JFF.. Freitas ER.. 2011. Type of dietary lipids and storing time on egg stability. Food Sci. Thec. 31. 984-991.
  • 20. Carrillo-Dominguez S.. Carranco-Jauregui ME.. Castillo-Dominguez RM.. Castro-Gonzalez MI.. Avila Gonzalez E.. Perez-Gil F.. 2005. Cholesterol and n-3 and n-6 fatty acid content in eggs from laying hens fed with red crab meal (Pleuroncodes planipes). Poult. Sci. 84. 167-172.
  • 21. Simopoulos AP.. 2000. Role of poultry products in enriching the human diet with n-3 PUFA. Human requirement for n-3 polyunsatureted fatty acids. Poult. Sci. 79. 961-970.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Şaziye Canan Bölükbaşı Aktaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bölükbaşı Aktaş, Ş. C. (2017). Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 12(2), 157-166. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.347682
AMA Bölükbaşı Aktaş ŞC. Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Ekim 2017;12(2):157-166. doi:10.17094/ataunivbd.347682
Chicago Bölükbaşı Aktaş, Şaziye Canan. “Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 12, sy. 2 (Ekim 2017): 157-66. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.347682.
EndNote Bölükbaşı Aktaş ŞC (01 Ekim 2017) Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 12 2 157–166.
IEEE Ş. C. Bölükbaşı Aktaş, “Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 2, ss. 157–166, 2017, doi: 10.17094/ataunivbd.347682.
ISNAD Bölükbaşı Aktaş, Şaziye Canan. “Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 12/2 (Ekim 2017), 157-166. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.347682.
JAMA Bölükbaşı Aktaş ŞC. Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2017;12:157–166.
MLA Bölükbaşı Aktaş, Şaziye Canan. “Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu Ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 2, 2017, ss. 157-66, doi:10.17094/ataunivbd.347682.
Vancouver Bölükbaşı Aktaş ŞC. Narenciye Kabuk Yağlarının Etlik Piliçlerde Doku Yağ Asidi Kompozisyonu ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2017;12(2):157-66.