Çalışma etlik piliç
yemlerine farklı seviyelerde narenciye kabuk yağları (portakal, limon,
bergamot) ilavesinin doku yağ asidi kompozisyonu ve raf ömrüne etkisini
incelemek için yapılmıştır. Araştırmada bir günlük yaşta 500 adet (250 erkek
250 dişi) Ross 308 civciv kullanılmıştır. Denemede her biri beş alt gruptan
oluşan on grup oluşturulmuştur. Kontrol grubu bazal yemle diğer gruplar ise
sırasıyla bazal yeme 1, 2 ve 3 ml/kg seviyelerinde portakal, limon ve bergamot
kabuk yağı ilave edilen yemlerle beslenmiştir. Deneme sonunda kesilen
hayvanların göğüs ve but kaslarının yağ asit kompozisyonları ile +4 C’de
depolanan dokularda 1 ve 3. günlerde tiyobarbuturik asit reaktif madde (TBARS)
değerlerine bakılmıştır. Depolamanın 3.gününde 1 ml/kg düzeyinde limon ve
portakal kabuk yağı ilave edilen gruplarda TBARS değerlerinin 3 mg/kg’ın
altında olduğu saptanmıştır. Portakal kabuk yağının 2 ml/kg seviyesinin göğüs
dokusunda 3 ml/kg seviyesinin ise but dokusunda eikosapentaenoik asit (EPA) ve
dokosahexaenoik asit (DHA) oranını önemli derecede artırdığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak etlik piliç rasyonlarına
3 ml/kg düzeyinde portakal kabuk yağı ilavesinin dokularda raf ömrü ve yağ
aside kompozisyonu üzerine olumlu etkilerinden dolayı alternatif bir yem katkı
maddesi olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Etlik piliç Narenciye kabuk yağları TBARS Yağ asit kompozisyonu
: The present study was conducted to determine dietary supplemental citrus
peel oils (orange, lemon, bergamot) in different levels on meat fatty acid
composition and shelf -life in broilers. The trial consisted of 1-day-old total
500 (250 male and 250 female) Ross 308 chicks.
The study consisted of 10 groups in total and each group had 5
subgroups. Experimental diets were prepared by adding 1, 2 and 3 ml/kg orange,
lemon and bergamot peel oil to basal diet (Kontrol
grubu bazal yemle diğer gruplar ise sırasıyla ifadesi cümlede yer almamakta). At the end of the study, fatty acid
composition and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) levels of
tissues stored at 4◦C were measured. TBARS values were found to be below 3 mg / kg
in the groups to which 1 ml / kg of lemon and orange crust oil were added on
the 3rd day of storage. The addition of 2 ml/kg lemon peel oil and 3 ml/kg
orange peel oil to compound feed significantly increased eicosapentaenoic acid
(EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) in the leg and breast tissues
respectively. As a conclusion, it was
determined that the 3 ml/kg levels of orange peel oil, whose possible uses as
an alternative to feed additives, influenced the fatty acid composition and the
TBARS of the meat.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 2 |