Efficiency is essential for the continuity of livestock enterprises. Ensuring productivity in the enterprises depends on the realization of ideal fertility parameters. Infertility can cause significant economic losses in enterprises because of inefficiency of fry in the desired time, decrease in milk production, unnecessary feeding of ineffective animals, removal from the herd, labor, extra expenses such as semen and medicine. Therefore, it is a primary objective to try to keep the fertility of animals at an optimum level in all livestock enterprises. Anoestrus problem is one of the factors that make it difficult to reach this target in large cattle breeding companies. Anoestrus is a reproductive problem, which is continuously ignored and causes serious economic losses in livestock enterprises. In addition to prolonging the postpartum period, anoestrus causes a decrease in the number of calves born during the year and a decrease in the income obtained from the sale of meat and milk. Anoestrus, one of the main causes of infertility in cows; malnutrition, environmental factors, ovarian and uterine pathologies and managerial deficiencies or errors. Accurate identification of anestrus and finding solutions to its causes is vital for productivity in cattle holdings. In this review, the factors that cause anoestrus in cows and the classification of physiological and pathological anoestrus are discussed.
Hayvancılık işletmelerinin devamlılığı için verimlilik esastır. İşletmelerde verimliliğin sağlanması, ideal fertilite parametrelerinin gerçekleştirilebilmesine bağlıdır. İnfertilite; istenilen sürede yavru alınamaması, süt üretiminin düşmesi, verim alınamayan hayvanların gereksiz beslenmesi, sürüden çıkarılması, iş gücü, sperma ve ilaç gibi fazladan yapılan harcamalar sonucu işletmelerde önemli derecede ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle tüm hayvancılık işletmelerinde hayvanların dölverimini optimum düzeyde tutmaya çalışmak öncelikli hedeftir. Sığır yetiştiriciliği yapılan büyük işletmelerde bu hedefe ulaşılmasını zorlaştıran faktörlerden bir tanesi de anöstrus problemidir. Anöstrus, hayvancılık işletmelerinde ciddi ekonomik kayıplara neden olan ve sürekli göz ardı edilen bir üreme problemidir. Anöstrus, postpartum süreyi uzatmasının yanı sıra yıl içinde doğan buzağı sayısının azalmasına, et ve süt satışından elde edilen gelirin düşmesine neden olur. İneklerde infertilitenin başlıca nedenlerinden biri olan anöstrusa; yetersiz beslenme, çevresel faktörler, ovaryum ve uterus patolojileri ile yönetimsel eksiklikler veya hatalar gibi birçok faktör neden olmaktadır. Anöstrusun doğru bir şekilde tanımlanması ve nedenlerine yönelik çözümlerin bulunması sığırcılık işletmelerinde verimlilik açısından hayati öneme sahiptir. Sunulan bu derlemede ise, ineklerde anöstrusa neden olan faktörler ile fizyolojik ve patolojik anöstrusun sınıflandırılmasına değinilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 3 |